A brit élelmiszerek több mint felében találhatók veszélyes örök vegyületek

Aktivisták szerint a brit kormánynak meg kellene tiltania azokat a rovarirtókat, amelyek PFAS, azaz örök vegyületeket tartalmaznak, mivel ezek a vegyületek a Nagy-Britanniában kapható élelmiszerek és italok több mint felében megtalálhatók és potenciálisan mérgezőek lehetnek.

A PFAS vegyületek felhalmozódnak az emberi szervezetben, és kapcsolatba hozhatók több súlyos egészségügyi problémával. Az Európai Parlament ezeknek a vegyületeknek az élelmiszerek csomagolásában való használatát tiltaná be. A brit aktivisták által kifogásolt 25 rovarirtó közül kettőt különösen veszélyesnek minősítenek.

Az eprek esetében a legaggasztóbb a helyzet, mivel a vizsgált minták 95 százalékában mutattak ki PFAS-t. A kutatás során az élelmiszerekben összesen 401 különböző rovarirtó maradványait keresték. Az őszibarackok, uborkák, sárgabarackok és babok esetében is legalább 15 százalékban találtak PFAS-t, és az összes vizsgált élelmiszer 56,4 százalékában fordultak elő ezek a maradványok.

További élelmiszerekben is kimutatták a PFAS-t: - A szőlőminták 61 százalékában, - A cseresznyeminták 56 százalékában, - A spenótminták 42 százalékában, és - A paradicsomminták 38 százalékában.

Bár ezek a mennyiségek a törvényileg előírt szint alatt voltak, 1,8 százalékban mégis a legálisnál magasabb koncentrációt találtak. A hatóságok szerint ez még nem jelent feltétlenül veszélyt az emberi szervezetre, azonban az aktivisták szerint a határérték nem biztosíték arra, hogy az alatta lévő mennyiség biztonságos lenne. Rámutattak arra is, hogy a vizsgálatok nem vették figyelembe a PFAS vegyületek más útvonalakon, például a csomagolóanyagokon keresztül történő bevitelét.