Izland új miniszterelnököt köszönthet

Bjarni Benediktsson veszi át Izland miniszterelnöki posztját, miután Katrín Jakobsdóttir bejelentette, hogy az elnökválasztáson indul, és ezért lemondott tisztségéről.

Benediktsson, aki a jobboldali Függetlenségi Párt (FP) vezetője, korábban már töltötte a miniszterelnöki posztot 2017-ben, de megbízatása megszakadt egy koalíciós partner kilépése miatt. Jelenleg a hárompárti koalíciós kormány külügyminisztere, és korábban a gazdasági és pénzügyi tárca irányítója is volt. Jakobsdóttir 2017 óta volt Izland kormányfője, de most új kihívások elé néz az elnökválasztáson.

Az új miniszterelnök nem könnyű helyzetben veszi át a kormány irányítását. Az országot az utóbbi időben sorozatos vulkánkitörések sújtották, amelyek miatt több ezer embert kellett evakuálni, és ez további terhet ró a gazdaságra. Izland magas inflációval és emelkedő kamatlábakkal küszködik, így Benediktsson bizonytalan időkben kerül hatalomra.

A RUV közszolgálati televízió beszámolója alapján a Haladó Párt vezetője, Sigurdur Ingi Jóhannsson, aki szintén volt már kormányfő, a pénzügyminiszteri posztot tölti be az új kormányban. Izland, a közel 400 ezer lakosú szigetország, június elsején tartja az elnökválasztást, ahol az államfőnek főként ceremoniális szerepe van.