Az utazási eSIM népszerűsége növekszik

Egyre több utazó vált a hagyományos roaming-csomagokról az utazási eSIM-ekre, amelyek jelentős költségmegtakarítást és kényelmet ígérnek a külföldön tartózkodás alatt. A nyári üdülési szezon közeledtével sokan tervezik, hogy külföldre utaznak, és ilyenkor különösen fontos a kapcsolat fenntartása a világgal, azonban a roaming díjak magasak lehetnek.

A Juniper Research jelentése szerint az utazási eSIM-felhasználók száma 2024-ben 40 millióról 2028-ra több mint 215 millióra fog nőni. Az utazási eSIM-ek népszerűségének növekedését a nemzetközi utazók számának emelkedése és az eSIM-ek ismertségének bővülése is elősegíti.

Az eSIM-ek beszerzése egyszerű: egy utazási eSIM-szolgáltató, mint például az Airalo, a MobiMatter vagy a magyar CitySIM eSIM-profilját kell letölteni a telefonra. A költségek tekintetében a kutatások szerint a hagyományos roaming-csomagokhoz képest az utazási eSIM-ek használata jelentős megtakarítást jelenthet. A szolgáltatói roaming-csomagok esetében az előrejelzések szerint 2024-ben az adatforgalom GB-onkénti átlagköltsége 8,57 dollár lesz, míg az utazási eSIM-felhasználók csak 5,50 dollárt fognak fizetni GB-onként, ami 35 százalékos megtakarítást jelent.

A kompatibilitás ellenőrzése egyszerű: a legtöbb szolgáltató nyújt egy listát a kompatibilis készülékekről, de a telefonok beállításaiban is könnyen megtalálható az eSIM funkció. Android eszközök esetében a menüpontok helye márkánként eltérő lehet, de a lépések hasonlóak. A Samsung Galaxy készülékeknél a Beállítások menü alatt, a Motorolánál pedig a Mobilhálózat speciális beállításainál található meg az eSIM kezelése. Az iPhone-oknál az Általános beállításokban, a Névjegy alatt vagy a Mobilhálózat menüpontban található az eSIM hozzáadása lehetőség.