A rubel dominanciája az orosz külkereskedelemben

Első ízben vált az orosz rubel a külkereskedelmi elszámolások fő fizetőeszközévé Oroszországban, a Bank Rosszii legfrissebb adatai szerint.

Az orosz jegybank adatai alapján a rubel részesedése az orosz exportelszámolásokban 2023 februárjában a tavaly augusztusi időszakhoz képest a legmagasabb szintre, 41,6 százalékra nőtt, míg az import tranzakciókban rekordot döntő 38,1 százalékot ért el.

Ezzel párhuzamosan a kínai jüan fajlagos súlya csökkent a külkereskedelmi tranzakciókban. Az exportbevételek terén a jüan aránya 30,2 százalékra esett vissza februárban, míg januárban még 40,7 százalékot tett ki. Az import elszámolásaiban pedig 32,3 százalékra süllyedt, januárban ez az arány még 38,5 százalék volt.

A rubelben denominált tranzakciók aránya az exportbevételekben 8,6 százalékponttal emelkedett, így elérve a 41,6 százalékot, az importelszámolásokban pedig 6,9 százalékponttal nőtt, aminek eredményeképpen 38,1 százalékot ért el. Korábban a rubel részesedése az importban nem érte el az egyharmadot sem.

Az exportbevételek értéke februárban 9,3 milliárd dollárt, míg a jüanban történő importelszámolások értéke 7,1 milliárd dollárt tett ki.