Amerika új rakétarendszerekkel száll szembe Kína terjeszkedésével

Az Egyesült Államok több mint négy évtized után ismét nagy hatótávolságú rakétarendszereket telepít a távol-keleti térségbe, ezzel üzenetet küldve Kínának, hogy készen állnak a katonai versenyre. A South China Morning Post szerint ez a lépés azt jelzi, hogy Washington versenyre kel a keleti nagyhatalom katonai terjeszkedésével szemben.

Charles Flynn tábornok, az amerikai hadsereg csendes-óceáni parancsnoka egy dél-koreai látogatás során bejelentette, hogy új rakétaindító rendszereket telepítenek a régióba. Ezek a rendszerek képesek lesznek a Standard Missile-6 (SM-6) elfogórakéta és a Tomahawk tengeri csapásmérő rakéta kilövésére, amelyekkel az Egyesült Államok jelentős katonai képességeket helyez a térségbe.

Peking határozottan ellenzi az amerikai közepes hatótávolságú rakéták telepítését, és a kínai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a lépések aláásnák a regionális békét és stabilitást. Az SM-6 rakéták több mint 240 km-es, míg a Tomahawk rakéták akár 2500 km-es hatótávolsággal rendelkeznek.

Az amerikai tábornok által elmondottak szerint az Egyesült Államok technológiai fejlesztésekkel kívánja növelni a kapacitását a térségben, és ezzel is jelezni, hogy komolyan veszik Kína növekvő katonai erejét az indo-csendes-óceáni térségben. A mobil indítóállomások kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy az amerikai erők nehezebben észlelhetővé és kevésbé sebezhetővé váljanak.

Az 1987-es INF-szerződés felmondása után az Egyesült Államok elkezdte a közepes hatótávolságú rakéták fejlesztését, válaszul Peking növekvő katonai kapacitásaira, amely magában foglalja a közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták kifejlesztését is. Az amerikai hadsereg által bevetett fegyverrendszerek célja a saját védelmi képesség javítása mellett az elrettentő erő térségi megjelenítése is.

Washington mostani lépései figyelembe veszik a Tajvan elleni kínai invázió esélyét, és a fegyverrendszerek telepítésével azt üzenik Pekingnek, hogy készek megvédeni a szigetet egy esetleges nagyszabású támadás esetén.