Szigorítottak az ukrán agrárimport szabályain az EU-ban

Az Európai Unió tagállamainak minisztereit képviselő Tanács és az Európai Parlament megállapodott az ukrán agrártermékek vámok nélküli importjának szigorításáról. Az Európai Parlament kereskedelmi szakbizottsága már jóváhagyta az ideiglenes egyezséget, amelyet még hivatalosan is meg kell erősíteniük a feleknek.

Az orosz invázió kezdete óta az EU tagállamai és az EP egy korábbi szabadkereskedelmi egyezmény kiterjesztésével korlátozás nélkül engedélyezték az ukrán agrártermékek behozatalát. Ezt a döntést nem egyhangúlag, hanem minősített többséggel fogadták el, amelyre válaszul több uniós szomszédos ország, köztük Magyarország is egyoldalú tiltásokat vezetett be, piaci zavarokra hivatkozva.

A vám- és kvótamentes import évente történő megújítása szükséges, és a jelenlegi intézkedések júniusban járnak le. Az Európai Parlament áprilisban tartja utolsó plenáris ülését az újraválasztása előtt, így a kereskedelmi szakbizottság hétfő este az utolsó pillanatban állapodott meg az intézkedések megszavazásáról.

Az Európai Bizottság a hosszabbítás során javasolt egy új vészféket három termékre, amit a tagállami Tanács is elfogadott. Az Európai Parlament azonban szigorítani szeretett volna, és több termékre, köztük a baromfi, cukor, tojás, gabonafélék és méz esetében is bevezetni a korlátozást. A képviselők korábban már egyeztek a Tanáccsal, de egy francia-lengyel vezetésű tagállami csoport újranyitotta a tárgyalásokat.

A végső megállapodás szerint a vészféket már több termékre és gyorsabb határidővel vezetnék be, ha az EU-ba érkező ukrán import az adott termékből a 2022 és 2023 átlaga fölé emelkedne. A mostani egyezség a 2021-es második félévet is figyelembe veszi, ami alacsonyabb import esetén is automatikusan aktiválja a vészféket, mivel a háború előtt kisebb volt az uniós kivitel az EU-ba. A búzára azonban nem terjesztenék ki az automatikus vészféket, hanem az Európai Bizottság lenne felhatalmazva, hogy intézkedjen, ha szükséges.

Az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága megszavazta a tagállamok által is támogatott ideiglenes megállapodást, amely javasolja a vámfelfüggesztés és a kvóták egyéves meghosszabbítását, miközben egy vészféket vezetnek be, ha bizonyos termékek importja meghaladja a meghatározott küszöbértékeket. Ha az Európai Parlament április végi plenáris ülésén is jóváhagyják, a hosszabbítás lehetővé teszi Ukrajna számára a majdnem korlátlan hozzáférést az EU piacához 2025 júniusáig.

A szigorúbb küszöbértékek, valamint a vészfékrendszer – vagyis ha bizonyos termékekből túlzott mennyiség érkezne az EU piacára – több termék esetében lennének érvényesek, beleértve a baromfi-, tojás-, cukor-, zab-, kukorica- és mézimportot is. Ha az import meghaladja az átlagos mennyiségeket egy hosszabb referenciaidőszakból, amely 2021 második felétől 2023 végéig tart, akkor újra bevezetik a vámokat. Ez a módosítás csökkentheti Ukrajna vámmentes kvótáját 330 millió euróval.

Továbbá az Európai Bizottság jogosult a szükséges intézkedések meghozatalára, ha az ukrajnai importok jelentős zavart okoznak a tagállamok piacain. Az EP-ben viszont nem vették figyelembe a francia, lengyel és magyar kérést, hogy szigorúbb kvótát vessenek ki az ukrán búzaimportnál, azonban az Európai Bizottság jogot kap arra, hogy kiemelten figyeljen a gabona behozatalánál a piaci zavarokra, és azonnal vessen ki vámokat, ha az szükséges. Az Európai Parlament reményei szerint az egyoldalú kereskedelmi liberalizációs intézkedések hozzájárulnak az ukrán gazdaság stabilizálásához és segítik Kijevnek az EU belső piacába való fokozatos integrációját.