Az EU készülő intézkedései a kínai autógyártók és szélturbina-ágazat ellen

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi főnöke összehangolt erőfeszítéseket szorgalmaz Kína gazdasági előrenyomulásával szemben, és az Európai Bizottság már vizsgálja a kínai autógyártók és szélturbina-ágazat állami támogatásait. A Magyarországra tervezett beruházásokat folytató BYD és Great Wall Motors is célkeresztben lehetnek, amennyiben az EU komoly extravámokat és pénzügyi korrekciókat vezet be.

Az Európai Bizottság tavaly februárban kapott jogkört a külföldi támogatások vizsgálatára, és Ursula von der Leyen bejelentette, hogy elsőként a kínai autógyártókat kezdik el vizsgálni. A gyanú szerint a BYD és a Great Wall Motors jelentősen olcsóbban értékesítheti járműveit az EU-n belül a kínai állam által nyújtott támogatásoknak köszönhetően. Most pedig az EU új külföldi támogatásokról szóló rendelete értelmében a szélturbinák esetében is hasonló lépést tesznek.

A Politico szerint Vestager az Egyesült Államokban tartott beszédében kiemeli a kínai támogatások vizsgálatának fontosságát, különösen az elektromos járművek és a szélturbinák piacán, és várhatóan már idén nyáron döntést hoznak az ügyben. A Politico Playbook információi szerint az uniós vizsgálat egyre több kínai céget érint, és ha bebizonyosodik a támogatások megléte, Brüsszel korlátozásokat vezethet be.

A China Dialogue összesítése szerint Kína 2009 és 2022 között több mint 200 milliárd jüant költött az elektromos autógyártók és a szélerőműipar támogatására és adókedvezményekre. A Magyarországra érkező gyártók, mint a BYD és a Great Wall Motors, szintén jelentős támogatásokban részesültek.

Az EU nem akarja megismételni a múlt hibáit, amikor nem vezetett be korlátozásokat a kínai napelemgyártókra, ami az EU-n belüli PV-cégek számára végzetes volt. Vestager a beszédében óva int a történelmi hiba megismétlésétől, és figyelmeztet a kínai stratégia veszélyeire. A kínai szélturbina-ágazat elleni fellépés a múltbeli tapasztalatok miatt lehet nagyon szigorú, mivel az európai napelemgyártókat tíz éve gyakorlatilag teljesen csődbe vitték a kínai, állami ösztönzőkkel feltőkésített versenytársak.

Vestager beszédtervezete szerint a kínai túltermelés veszélyeire hívja fel a figyelmet, és proaktív intézkedéseket sürget az európai iparágak védelmében. A beszéd időzítése jelzésértékű, mivel egybeesik a kínai kereskedelmi miniszter európai útjával és Olaf Scholz kancellár közelgő pekingi látogatásával.

Vestager felhívja az EU-t és az Egyesült Államokat a transzatlanti együttműködésre a kínai államkapitalizmus ellen, és objektív megbízhatósági kritériumokat javasol a kritikus iparágakban. Azokat, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, ki lehet zárni az EU-ban és az USA-ban a kormányzati szerződésekből.

Janet Yellen pénzügyminiszter is kritizálta Kínát az ázsiai ország túltermelése és az exportárak mesterséges leszorítása miatt, ami azt jelzi, hogy az Egyesült Államok valószínűleg partner lesz az EU intézkedéseiben. Az uniós hatóságok a folyamatban lévő információkérésekkel már meg is kezdték a szubvenciós vizsgálatokat.

Peking az EU vizsgálatára adott válaszában azt gazdasági kényszerítésnek és protekcionizmusnak minősítette.