Az App Store új irányelvei és az AI szolgáltatások jövője az iPhone-on

Az Apple frissítette az App Store szabályzatát, amely új lehetőségeket nyit meg a zenei streamingszolgáltatások, a játékemulátorok és a robotika számára, miközben a Google mesterséges intelligencia szolgáltatásai fizetőssé válhatnak az iPhone felhasználók számára.

Az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabálya, a DMA hatására az Apple változtatásokat hajtott végre az App Store irányelveiben. Az új szabályok értelmében a zenei streamingszolgáltatások, mint például a Spotify, immár linkelhetik az előfizetési oldalaikat az alkalmazásaikon belül, ami korábban nem volt lehetséges. A felhasználóknak eddig maguknak kellett kideríteniük, hogy a Spotify prémium szolgáltatására csak a böngészőn keresztül, a spotify.com oldalon tudnak előfizetni. A változásokat azonban még nem implementálták a legfrissebb alkalmazásverziókban.

A zenei streamingalkalmazások további engedményként megkaphatják a felhasználók e-mail-címét is, hogy segítsék őket az előfizetési oldal elérésében.

Az új irányelvek globális hatással bírnak a játékemulátorok terén: az Apple először adott zöld utat az emulátoroknak az App Store-ban. Ez lehetővé teszi, hogy a régi játékkonzolokat és játékcímeket emuláló alkalmazások, mint például az eredeti Super Mario-játékok, megjelenhessenek az appáruházban. Azonban az emulátorok fejlesztőinek felelősséget kell vállalniuk minden egyes benne lévő játékért, ami felveti a kérdést, hogy vajon csak azok adhatnak-e ki emulátort, akik rendelkeznek a játékok jogait birtokló engedélyekkel.

Az Apple a személyi robotika területén is keres új növekedési potenciált, ami az iPhone-gyártó következő nagy dobása lehet. A Bloomberg neves Apple-szakértője, Mark Gurman szerint a vállalat már álláshirdetéseket is közzétett, amelyekben következő generációs, robotikát és MI-t használó termékeket említenek.

A robotika terén az Apple egyik lehetséges ötlete egy olyan robot lehet, amely követi a felhasználókat otthonukban, vagy egy fejlett asztali otthoni eszköz, amely robotikával mozgatja a kijelzőt, és képes a FaceTime munkamenetben résztvevő személy fejmozgását utánozni. Azonban a 9to5Mac szerint az Apple Carnak nagyobb a valószínűsége, mint az Apple Robot színre lépésének, tekintettel az Apple hagyományosan óvatos megközelítésére az új technológiák piacra dobásában.

Az Apple és a Google tárgyalásokat folytatnak a Gemini MI-motor esetleges integrálásáról az iOS 18-ba, amely új mesterségesintelligencia funkciókat hozhat az iPhone-okra és iPadekre. Azonban a Google fizetőssé teheti ezeket a szolgáltatásokat, ami azt jelentheti, hogy az Apple-felhasználóknak havonta a zsebükbe kell majd nyúlniuk bizonyos mesterséges intelligencia alapú keresési és egyéb funkciók használatáért.

A Google egy előfizetéses modellt fontolgat, amelyben a régi módon történő keresés ingyenes maradna, de a generatív élményhez való hozzáférés már előfizetéshez kötött lenne. Ez a változás nemcsak az iPhone-osokat érintené, hanem a Google kereső több funkcióját is fizetőssé tehetné.

Az iOS 18 pontos tartalma és az Apple mesterségesintelligencia-stratégiája a WWDC24 konferencián kerülhet napvilágra, amelyet június 10-14 között rendeznek meg.

A robotika és az autóipar terén folytatott fejlesztések mellett az Apple továbbra is az App Store-on keresztül kínált szolgáltatásokat fejleszti, hogy a felhasználók számára még több lehetőséget biztosítson az alkalmazások és szolgáltatások terén.