Air France gép kényszerleszállása Budapesten

Hétfő este az Air France egyik Párizsból Bukarestbe tartó járata kényszerleszállást hajtott végre a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a pilótafülkében füstöt észleltek.

Az Airbus A319-es típusú repülőgép a Budapest környékén repült, amikor a pilóták vészhelyzetet jelentettek, és a gép 20-30 perccel később, helyi idő szerint 22 óra 34 perckor sikeresen landolt a ferihegyi repülőtéren. A pilóták először beazonosítatlan technikai problémára hivatkoztak az utasok felé, de később kiderült, hogy füstöt észleltek a pilótafülkében.

A leszállást követően a gépet tűzoltók ellenőrizték, és a flightaware.com adatai szerint a repülőgép továbbra is Budapesten tartózkodik. Az esetről Lucian Mindruta román újságíró számolt be elsőként a Facebookon, aki szerint egy ismerőse is az érintett járaton utazott.

Az AF1088-as járat este 8 óra 10 perckor emelkedett a levegőbe a Párizs-Charles de Gaulle repülőtérről, és a tervek szerint helyi idő szerint éjfélkor érkezett volna meg a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtérre. A Budapest Airport tájékoztatása szerint a repülőgép utasok nélkül visszarepült Párizsba, és az utasokért a légitársaság mentesítő járatot küldött, amely kedden, a reggeli órákban indult tovább Bukarestbe. Korábban, januárban az Air France egy másik járata is hasonló helyzetbe került, amikor Budapestről Párizsba tartva röviddel a felszállás után vissza kellett fordulnia, és a Liszt Ferenc Repülőtéren kényszerleszállást végrehajtania. Az utasok további sorsáról a Budapest Airport megerősítette, hogy a légitársaság mentesítő járatot küldött, amely kedden reggel indult tovább Bukarestbe.