A digitális államról és igazságügyi törvényekről tárgyal a parlament

A magyar Országgyűlés kedden folytatja a digitális állam megvalósításához szükséges törvények módosításáról szóló javaslat általános vitáját, valamint több igazságügyi tárgyú előterjesztést is megvitatnak.

A parlament ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött, amelyet a képviselők a digitális állam megvalósításával kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájával folytattak. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal által benyújtott javaslat több törvényt is érint a 2023-ban elfogadott digitális állampolgárságról szóló jogszabállyal összefüggésben.

A nap folyamán az igazságügyi miniszter négy előterjesztését is tárgyalják. Ezek között szerepel a jogalkotásról szóló 2010-es törvény módosítása, amely előírná, hogy a jogszabályok tervezetei minden esetben tartalmazzanak preambulumot a jogszabály céljának egyértelmű meghatározására. Az indoklás szerint ez jogértelmezői igény, hogy a jogszabályok szövegében, és ne csupán a szerkezetileg különálló, érdemi legitimációval nem bíró indokolásban legyen egyértelmű és könnyedén megismerhető céltételezés.

A képviselők emellett megvitatták azokat a módosításokat, amelyek a jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében csökkentenék a szociális ellátások igénylésével és folyósításával kapcsolatos adminisztratív terheket, ügyfeleket terhelő bejelentési kötelezettségeket.

A napirenden szerepelt továbbá az online csalások elleni fellépéshez szükséges törvények és egyéb büntetőjogi tárgyú törvények módosítása is.

Az ülés végén az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat került terítékre, amely többek között az ügyészségről szóló törvényt is érintené, lehetővé téve az igazságügyért felelős miniszter számára, hogy a bírói határozatok mellett ügyészségi határozatokat is megismerhesse a jogalkotás hatályosulásának vizsgálatával kapcsolatos feladatai ellátása érdekében.

Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárult.