Az üzemanyagárak emelkedése és az orosz gázimport kérdései

A Telex Téma podcast legújabb adásában Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője beszélt az energiaszektor aktuális kihívásairól, többek között az üzemanyagárak várható emelkedéséről és az orosz gázimporttal kapcsolatos kérdésekről.

Az energiaszektor számos aktuális problémáját járták körbe a podcast adásában, ahol szó esett az orosz földgáz sorsáról, amelynek tranzitszerződése év végén jár le Oroszország és Ukrajna között. Pletser Tamás szerint valószínű, hogy a két fél meg fogja kötni a szerződést, de a feltételek változni fognak, mivel mindkét félnek érdeke a megállapodás.

A szakértő kiemelte, hogy Magyarország már most is képes lenne leállítani az orosz gázimportot, de ez jelentős költségnövekedéssel járna, mivel az alternatívák drágábbak. Az európai földgázimport változásairól és Magyarország lépéseiről az orosz gáztól való függetlenedés érdekében is szó esett, valamint az Európai Unió orosz kőolajszankcióinak hatékonyságáról és a betartatás nehézségeiről.

Az üzemanyagárak emelkedésére is fel kell készülnünk, mivel a jelenlegi kőolajárak további növekedése várható. Pletser szerint az OPEC célja, hogy elérje a hordónkénti háromjegyű összeget, és mivel az amerikai palaolajszektor már nem tudja visszatartani az áremelkedést, így a jövőben a kilencven dolláros hordónkénti ár száz dollárra is emelkedhet.

A magyar áramfogyasztás növekedéséhez szükséges fejlesztésekről is beszélt az elemző, aki szerint az elektromos fűtés, a közlekedés, az új technológiák és az energiaintenzív iparágak, mint például az akkumulátorgyárak, jelentősen hozzájárulnak az áramfogyasztás megugrásához. A magyarországi villamosenergia-felhasználás 2030-ig akár harminc százalékkal is megugorhat, amihez nagyjából 30-35 milliárd eurós fejlesztés szükséges.

A Téma podcast új adásai minden második hét keddjén érhetők el a Telex Podcast YouTube-, Spotify-, Apple- és Google Podcast csatornáin.

: Telex Téma podcast, Pletser Tamás, Erste olaj- és gázipari elemző : Telex Téma podcast, Pletser Tamás, Erste csoport gáz- és olajipari elemző