A hónap magyar asztrofotója: A Teremtés Oszlopai

Márciusban a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a Sas-ködről készült lenyűgöző felvételt választotta a hónap fotójának.

A Sas-köd az asztrofotográfia egyik emblematikus objektuma, amelyet először a Hubble-űrtávcső 1995-ös híres felvétele tett világszerte ismertté, megmutatva a kozmosz új arcát. Az elmúlt közel 30 év során számtalan asztrofotós vállalkozott arra, hogy a Hubble által feltárt lenyűgöző képi világ nyomába eredjen.

Tóth Bence, a 2023-as déli féltekés Namíbiai mélyég-expedíció tagjaként, sikeresen készített felvételt erről a legendás égitestről. Bence fotója nemzetközi szinten is maradandó minőségű képet alkotott, számos részletet feltárva, amelyeket korábban a Hubble űrtávcső is megörökített.

Az égitest egy kötelező darab azok számára, akik a déli féltekére utaznak. Bence szerint a Lófej-köd mellett az M16, vagyis a Sas-köd az a másik objektum, ami minden asztrofotózással foglalkozó számára különleges helyet foglal el a szívükben. A namíbiai expedíció során számára nem volt kérdés, hogy a Sas-köd felkerüljön a fotózandó témák közé, hiszen enélkül nem lehet hazatérni a déli féltekéről.

A márciusi időjárás azonban nem csak az asztrofotósok számára hozott különleges élményeket, hanem a globális hőmérsékleti rekordokat is megdöntötte. Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint a Földön márciusban folytatódott a rekordmeleg sorozata, amely már a tizedik egymást követő hónapban tapasztalható. A globális átlaghőmérséklet 1,68 Celsius-fokkal haladta meg a történelmi átlagot, ami különösen az északi és déli féltekén élő lakosság számára hozott rendkívüli hőmérsékleti értékeket.

Az elmúlt egy év során az átlaghőmérséklet 1,58 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szinteket, ami túllépi azt a 1,5 Celsius-fokos küszöböt, amelyet számos politikus és tudós veszélyesnek tart az élet fenntartása szempontjából a Földön. Samantha Burgess, a Kopernikusz igazgatóhelyettese hangsúlyozza, hogy ezek a rekordok mind a légkörben, mind az óceánok felszínén megfigyelhetők voltak, és sürgős lépésekre van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A Kopernikusz programot a világ legnagyobb éghajlati adatszolgáltatójaként említik, amely rengeteg műholdas adatot, valamint hajókról, repülőgépekről és időjárási állomásokról származó mérési adatok milliárdjait használja fel a pontos havi és szezonális előrejelzések érdekében. A komplex adatgyűjtés lehetővé teszi az éghajlatváltozás tendenciáinak nyomon követését és elemzését globális szinten.