A holdra szállás pokoli hőségben történt

A közkeletű vélekedéssel ellentétben, amely szerint a Holdon elviselhetetlen hideg uralkodik, a történelmi Apollo-küldetések során az űrhajósok valójában rendkívüli hőséggel néztek szembe. Neil Armstrong, az első ember a Holdon, 93 Celsius-fokos hőmérsékletet emlegetett, ami a Földön mért legmagasabb hőmérsékletnél is jóval több.

A világűr nagy részében uralkodó körülbelül mínusz 270 Celsius-fokos hőmérséklettel szemben a Hold felszínén a napsütötte területeken a hőmérséklet akár 121 Celsius-fokra is emelkedhet. A holdra szállások idején az űrhajósok szkafandereinek egyik legfontosabb funkciója a hűtés volt, mivel léghűtés nem jöhetett szóba, így folyékony vízzel működő hűtőrendszert alkalmaztak.

Neil Armstrong és Edwin Aldrin a Holdon töltött idejük alatt csak egy viszonylag kis területet jártak be, részben azért, mert a NASA mérnökei a Földön nem tudták pontosan tesztelni a szkafandereket a holdi körülmények között. A hűtőrendszer kapacitását csak becsülhették, ezért óvatosan, a tervezettnél kevesebb időt töltöttek a felszínén, hogy elkerüljék a hőguta veszélyét.

A Hold szinte teljesen légkör nélküli környezete miatt a hőmérsékleti különbségek rendkívül szélsőségesek. A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) által mért adatok szerint az égitest egyenlítőjénél nappal a hőmérséklet elérheti a 121 Celsius-fokot, míg éjszaka akár mínusz 133 Celsius-fokra is lehűlhet. A kráterekben még ennél is hidegebb lehet, és a pólusok közelében található árnyékos kráterekben a hőmérséklet mínusz 246 Celsius-fokra is lecsökkenhet.

A holdbázis megépítése számos kihívást jelent, nemcsak a hőmérsékleti ingadozások, hanem a légkör hiánya miatt is, amely lehetővé teszi a meteoritok becsapódását. Az LRO által talált kráterekben azonban folyamatosan 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek, ami kellemes környezetet jelenthetne, de a jég közelsége nélkülözhetetlen egy lehetséges bázishelyszín számára.

A NASA Artemis-programja a holdbázis megvalósítását tűzte ki célul, amelynek első missziója már megtörtént. A tervezés során a legnagyobb problémát a hőmérséklet jelenti, hiszen olyan űrruhát kell kifejleszteni, amely képes ellenállni az extrém hőmérsékleti különbségeknek. A jövő holdlakóinak túlélését azonban még egyetlen holdi éjszaka is komolyan próbára teheti.