A PC-piac öt év után ismét virágzik

Két év után először érte el a járvány előtti szintet a globális PC-piac, 2024 első negyedévében 1,5 százalékkal nőttek a számítógép eladások, így majd 60 millió notebookot és asztali gépet vásároltak, amire legutóbb 2019-ben volt példa. Az Apple eladásai emelkedtek a legintenzívebben, de a Lenovo-HP-Dell triász továbbra is uralja a piacot.

A Gartner tanácsadó cég adatai alapján a globális PC-piac 2023 utolsó negyedévében kezdett újra növekedni a Covid-időszak visszaesése óta. Az IDC piackutató intézet statisztikái szerint az idei év első három hónapjában az értékesített számítógépek száma éves szinten 1,5 százalékkal emelkedett, ami 59,8 millió eladott PC-t jelent, ezzel megközelítve a 2019-es 60,5 millió eszközös eladási szintet. A HWSW információi szerint ez a növekedési trend több éve nem volt tapasztalható.

A piaci részesedés tekintetében a következő kép alakult ki az első negyedévben:

  • Lenovo – 23 százalék
  • HP Inc – 20,1 százalék
  • Dell Technologies –15,5 százalék
  • Apple – 8,1 százalék
  • Acer Group – 6,2 százalék
  • ASUS – 6,1 százalék
  • Többi piaci szereplő – 21,1 százalék

Az Apple 14,6 százalékos növekedést ért el 2024 első negyedévében, ami a legintenzívebb emelkedés a cégek között. A kínai Lenovo 7,8 százalékkal, míg a HP csak 0,2 százalékkal tudta növelni az eladásait, a Dell pedig 0,2 százalékkal csökkent. Ennek ellenére a Lenovo, a HP Inc és a Dell Technologies továbbra is a piac vezetői maradtak.

Az IDC elemzői szerint a növekedési trend folytatódhat az év további részében. Ennek oka lehet, hogy a pandémia alatt beszerzett PC-k lassan elavulnak és csereigényesek lesznek, valamint az AI iránti növekvő érdeklődés is pozitívan befolyásolhatja a számítógépek piacát. Emellett a Windows 10 terméktámogatási ciklusának jövő októberi megszűnése után, ha az operációs rendszer nem lesz automatikusan frissíthető Windows 11-re, az is növelheti a keresletet.

A mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődés nem csak a PC-piacot befolyásolja, hanem a szoftverek fejlődését is. A Microsoft mesterséges intelligencia alapú chatbotja, a Copilot, amely a Windows 10 és Windows 11 rendszerekben segíti a felhasználókat, néha meglepő válaszokat produkál. Egy Reddit felhasználó például arról számolt be, hogy a chatbot ősi tibeti írásjeleket tartalmazó szöveggel válaszolt egy mérges fej hangulatjelre. Az MSPowerUser szerkesztői szerint ez egy MI-hallucinációs pillanat lehet, amikor a mesterséges intelligencia modell összekeveri a képzési adatait. Az ilyen esetek ellenére a Microsoft MI-technológiája továbbra is a cég "csodafegyvere" marad.