Fintech befektetések hirtelen visszaesése

A fintech-szektor globális finanszírozása 2017 óta nem látott mélypontra süllyedt az idei év első negyedévében, a CB Insights friss kutatása szerint.

A CB Insights elemzése alapján a 2024-es év első három hónapjában a fintech vállalatokba történő globális befektetések 16%-kal, 7,3 milliárd dollárra csökkentek, ami az elmúlt hét év leggyengébb kezdete a szektor számára. Ezzel szemben az előző két évben a fintechek jóval több finanszírozást vonzottak:

  • 2023 első negyedévében 16 milliárd dollárnyi finanszírozás érkezett 1271 fintech startuphoz,
  • 2022 első negyedévében pedig 32,9 milliárd dollárt fektettek be 2026 fintech startupba.

A legnagyobb finanszírozási ügyletet a Monzo neobank bonyolította le, 430 millió dollárt vonzva, míg a Flexport, amely kereskedelmi finanszírozást és áruszállítói biztosítást nyújt, 260 millió dolláros ügylettel követte őket.

Az amerikai fintech vállalatok dominálták a finanszírozási piacot, 393 ügylet során összesen 3,3 milliárd dollárt gyűjtve, míg az európai cégek 203 ügyletben 2,2 milliárd dollárt kaptak. A jelentés kiemeli, hogy bár a befektetések száma 15%-kal nőtt, az átlagos üzletméret csökkenésnek indult. Az első negyedévben 19 új unikornis vállalat született az Egyesült Államokban, Ázsiában és Európában, ami kevesebb, mint az előző negyedévben regisztrált 23 új unikornis.