A mai dalszövegek változásai a tudomány szemével

Osztrák kutatók egy friss tanulmányban kimutatták, hogy a dalszövegek struktúrája és tartalma jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben, egyszerűbbé és énközpontúbbá váltak, ami a társadalmi változások tükröződése lehet.

Bob Dylan dalaival ellentétben, amelyek széleskörű témákat öleltek fel, az Innsbrucki Egyetem szakemberei szerint a mai dalszövegek szerkezeti és lexikális összetettsége csökkent, és az ismétlődés vált jellemzővé. A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a dalszövegek egyre inkább az "én"-re koncentrálnak, és a negatív érzelmek felé mozdultak el.

A ZME Science által ismertetett vizsgálat során 353 ezer, 1970 és 2020 közötti angol nyelvű dalszöveget elemeztek öt különböző műfajban. A kutatók a rímeket, a szerkezetet, az érzelmi töltést és a szövegek összetettségét vizsgálták, valamint azt is, hogy mennyire voltak népszerűek a dalok.

A dalszövegek megtekintéseinek száma jelentősen eltér műfajonként és időben, ami arra utal, hogy bizonyos műfajok, mint például a rock vagy a rap, hallgatói jobban érdeklődnek a szövegek iránt, mint a popzenéért rajongók. A rockrajongók gyakran a régebbi dalok szövegeit részesítik előnyben, míg a countryzene kedvelői az újabb számok szövegei felé mutatnak nagyobb érdeklődést.

A kutatók szerint a zene terjesztésének és fogyasztásának megváltozása, mint például a streaming szolgáltatások elterjedése, jelentős hatással van a dalírásra, a produkcióra és a hallgatók bevonására. Ez a változás nemcsak az üzleti, hanem a kreatív aspektusokra is kiterjed.

A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy csak az angol nyelvű nyugati populáris zene szövegeire korlátozódott, és a műfaji besorolások is szubjektívek voltak, ami befolyásolhatja az elemzést.

A dalszövegek egyszerűsödése és érzelmi terheltsége egy olyan társadalmat tükröz, amely egyre inkább a személyes megnyilvánulásokra és az érzelmi kapcsolódásra helyezi a hangsúlyt. Az egyszerű, ismétlődő szövegek nagyobb eséllyel válnak fülbemászóvá, ami a mai társadalmi és kulturális áramlatokat tükrözi.