A Xiaomi új autógyára, ahol a robotok uralkodnak

A Xiaomi nemrég bemutatta pekingi autógyárát, ahol 700 robot végzi az emberi munkaerő nagy részét, és ahol 76 másodpercenként gördül le az összeszerelőszalagról egy új autó.

A Xiaomi, amelyet korábban főként mint mobiltelefon-gyártót ismertünk, most az autóiparban is megvetette a lábát. Az első modelljük, egy sportos szedán, amely a SU7 nevet kapta, és amely külsőre egy Porsche Taycanra hasonlít, de árban jóval kedvezőbb, már a piacra kerülése óta nagy népszerűségnek örvend. A kínai vásárlók már több mint 100 ezer darabot rendeltek belőle.

A SU7 modellnek még a legerősebb, 673 lóerős villanymotorral szerelt Max változata is, amely mindössze 2,78 másodperc alatt éri el a 100 km/h sebességet, Kínában átszámítva csupán 15 millió forintba kerül.

A Xiaomi most egy videón keresztül mutatta be a részben állami tulajdonban lévő pekingi gyárát, ahol a robotok dominanciája figyelhető meg. A gyárban több mint 700 robot dolgozik, és csupán húsz emberi alkalmazott segíti a munkájukat.

A legtöbb robotot, összesen 381-et, a karosszériaüzemben alkalmazzák. Itt minden állomáson nyolc robot dolgozik, négy-négy mindkét oldalon, amelyek az ajtók helyre ültetésétől kezdve a zsanérok beállításáig számos feladatot látnak el. A Xiaomi állítása szerint ezáltal kétszer olyan gyorsan tudnak haladni az autógyártásban, mint a hagyományos gyártók.