Nagyszabású agybeültetési kísérletet tervez a Synchron

A Synchron amerikai vállalat, amely Elon Musk Neuralink cégének riválisaként ismert, betegeket kíván toborozni egy nagyszabású klinikai kísérlethez, hogy kereskedelmi engedélyt szerezzen az agyimplantátumára.

A Synchron vezérigazgatója, Thomas Oxley bejelentette, hogy egy online regisztert indítanak a kísérletben részt vevő betegek számára, és mintegy 120 klinikai vizsgálóközpont érdekelt a vizsgálatok lebonyolításában. A New York-i székhelyű cég már előrébb jár az agyi implantátumok tesztelésében, mint a Neuralink, és céljuk, hogy segítsenek a lebénult betegeknek számítógépen gépelni.

A Synchron 2021 júliusában kapta meg az előzetes tesztelésre vonatkozó amerikai engedélyt, és eddig hat betegbe ültette be az eszközét, melynek előzetes tesztelése nem mutatott súlyos mellékhatásokat. A vállalat most az amerikai adatok elemzésére koncentrál, hogy felkészüljön a nagyobb vizsgálatra, és várja az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának engedélyét a folytatáshoz.

A tervezett vizsgálatba olyan betegeket szeretnének bevonni, akik az ALS, a stroke vagy a sclerosis multiplex miatt bénultak le. David Lacomis, a University of Pittsburgh Medical Center neuromuszkuláris részlegének vezetője szerint csapatuk részt vesz az előzetes humán tesztelésben, és a vizsgálat jól halad.

A Synchron és a Neuralink agy-számítógép interfészek fejlesztésével foglalkoznak, melyek az agyba behatoló vagy annak felületén elhelyezett elektródákat használnak a számítógépekkel való közvetlen kommunikációhoz. A Synchron eszközét az agyban a motoros kéreg mellett elhelyezkedő nagy vénán keresztül juttatják be, míg a Neuralink eszközét sebészi úton ültetik be az agykéregbe.

Jelenleg még egyik vállalat sem kapott végleges hatósági engedélyt az agyi implantátumok forgalmazásához. A Synchron befektetői között olyan neves személyiségek találhatók, mint Jeff Bezos és Bill Gates, ami jelzi az agyi számítógépes interfész (BCI) eszközök iránti piaci érdeklődést.