A NUCA AI-kamera, ami meztelenre vetkőzteti az embereket

A NUCA mesterséges intelligenciát használó kamera, melyet Mathias Vef és Benedisk Groß alkotott meg, arra hivatott, hogy provokálja és megkérdőjelezze a generatív AI jelenlegi pályáját a testképek reprodukálásában.

A kamera egy 37 mm-es objektívvel van felszerelve, és amikor megnyomják az exponálót, a képet egy szerverre küldik, ahol elemzik az alanyt és szöveges leírást készítenek róla, beleértve a nemét, korát, etnikai hovatartozását és egyéb részleteket. Ezt követően a szöveg alapján elkészül a meztelen test, majd egy arccserélő eszköz ráilleszti a valódi személy fejét. A NUCA a Stable Diffusion és a Civitai nevű AI-képgenerátor segítségével hozza létre a meztelen test képét.

Vef és Groß a 404 Mediának elmondták, hogy nem tervezik a NUCA eladását, annak ellenére, hogy készítettek promóciós videókat a készülékről. Az alkotók különböző módon reagálnak a kamera hatásaira, és szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy ez a technológia milyen kritikus kérdéseket vet fel.

A NUCA weboldalán azt állítja, hogy a kamera „életre kelti Superman röntgenlátásának fantáziáját”, de más deepfake-ekkel ellentétben a NUCA eszköze „fizikailag összeköti az alkotót és az alanyt, és azonnal megmutatja az eredményt”, megszüntetve az internetes deepfake-ekben rejlő anonimitást.

A kamera „szigorú etikai irányelvek szerint” működik, a használatához „kifejezett beleegyezés szükséges, és csak felnőtteknek szánták”. Az alkotók remélik, hogy a projekt vitát generál az AI szépségszabványairól és az „algoritmikus elfogultság torz nézeteiről”.

Vef és Groß nem aggódnak amiatt, hogy a kamera elkészítése rossz ötlet lehetett volna. Szerintük a kamera segítségével összekötik az embereket, akiket lefényképeznek, és azokat, akik a képeket készítik, és ezáltal érdekes beszélgetéseket generálnak.

Bár a fényképezőgép nem kerül értékesítésre, június 29-én Berlinben bemutatják az Uncanny in the Nuud című kiállításon.