A Mere orosz diszkontlánc magyarországi terjeszkedése

Magyarországon készül piacra lépni a Mere orosz diszkontlánc, amely állítása szerint 20 százalékkal olcsóbb lesz a versenytársaknál, és már munkatársakat is toboroz.

A Telex információi szerint a Mere már nem csak tervezi a magyarországi boltnyitást, hanem már céget is bejegyeztetett, toboroz, és 11 alkalmazottja van az országban. A cég magyarországi beszerzési menedzsert keres, aki nettó félmillió forintos fizetést és eladási mennyiségtől függő jutalékot kapna.

Az oroszországi diszkontlánc terjeszkedési híreit először április elsején jelentették be, és a haszon.hu egy email alapján számolt be róla, hivatalos bejelentés azonban nem történt. A sajtóban ezután kezdődtek a találgatások a Mere valódi szándékairól.

A LinkedInen talált álláshirdetés szerint a Mere már két hónappal ezelőtt keresett munkatársakat Magyarországon. A beszerzési menedzser feladatai közé tartozna a beszállítók felkutatása, szerződések előkészítése és a versenytársak figyelemmel kísérése. A munkavégzés 9 és 17 óra között történne, 1300 eurós (valamivel több mint félmillió forintos) nettó fizetéssel és jutalékrendszerrel.

A Mere magyarországi tevékenységét a TS Retail Kft. végezi, amelyet tavaly januárban alapítottak, és a cég tulajdonosa a szerbiai Hung Trade DOO Beograd. A Mere tulajdonosai – Szergej Schneider, Andrej Schneider és Valerij Jakovlev – egy szerbiai cégen keresztül jegyeztették be a magyarországi leányvállalatot. A cég jelenleg 60 millió forintos tőkével rendelkezik, az előző évet 10 millió forint mínusszal zárta, és a tulajdonosok között Szergej Schneider 79 százalékos, Andrej Schneider 15 százalékos, Valerij Jakovlev pedig 6 százalékos részesedéssel bír.

A Mere márkanéven működő hálózat a Torgservis nevű orosz vállalat tulajdona, amelyet a Schneider testvérpár alapított. A cég Oroszországban, Kazahsztánban, Belaruszban és Kínában is jelen van, és az EU-ban is terjeszkedik, például Lettországban, Litvániában és Romániában, valamint Németországban, Spanyolországban, Belgiumban és Nagy-Britanniában is nyitott üzleteket.

A Mere üzletei a nyugati piacon is népszerűek, például Németországban, ahol az első áruház megnyitásakor hatalmas sorok alakultak ki, és olyan nagy volt az érdeklődés, hogy voltak, akik be sem jutottak, sőt, az árut olyan gyorsan elkapkodták, hogy pár napra be kellett zárni a boltot.

A Mere diszkontlánc ígérete szerint az üzletekben nem polcokról, hanem raklapokról lehet majd válogatni a termékek közül, amelyek száma kevesebb lesz a többi üzletlánchoz képest. Egy Szerbiában tett látogatás során kiderült, hogy mi várható, ha a Mere valóban megveti a lábát Magyarországon, és az ígért nagy olcsóság hátterében valóban a raklapos értékesítési módszer áll.

A Mere egy levélben arról írt, hogy három éven belül 200 üzletben 700 millió eurós forgalmat szeretnének elérni Magyarországon. A következő évben Budapesten és az agglomerációban 20 boltot nyitnának a terveik szerint. Az orosz kiskereskedelmi láncot 2009-ben alapították, azóta 20 országban mintegy 2500 üzletet működtetnek.

A hvg.hu nemrégiben ellátogatott a Mere nagyváradi egységébe, hogy megnézzük, mi vár majd a magyarországi vásárlókra. Az erről készített riportjukat a hvg.hu oldalán lehet elolvasni.