A Jog és Igazságosság vezet a lengyel helyhatósági választásokon

A lengyel helyhatósági választások első fordulójában a Jog és Igazságosság (PiS) párt nyerte el a legtöbb szavazatot, megelőzve a kormányzó koalíciót.

A választásokon a PiS 34,3 százalékos eredménnyel végzett az élen, míg a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció (KO) 30,6 százalékot ért el. A többi kormánykoalíciós párt közül a Lengyel Parasztpárt (PSL) és a Lengyelország 2050 párt által alkotott Harmadik Út (TD) nevű blokk 14,3 százalékos eredményt könyvelhetett el, az Új Baloldal pedig 6,3 százalékot szerzett. Az ellenzéki Konföderáció, amely újliberális és jobboldali kispártokat tömörít, 7,2 százalékot kapott.

Az előzetes összesített eredmények alapján a 16 lengyelországi vajdaság közül a KO 9-ben, a PiS pedig 7-ben győzött, de nem minden esetben szereztek önálló többséget. Az exit poll eredményei szerint a KO 10 vajdaságban, a PiS pedig 6-ban lett volna győztes. A helyi koalíciók kialakításától függ majd, hogy a két nagy tömörülés közül melyik irányít több vajdasági közgyűlést.

A polgármesterjelöltek közül azokban a körzetekben, ahol egyikük sem érte el a szavazatok több mint 50 százalékát, április 21-én kerül sor a második fordulóra.

A vajdaságokban a pártokra leadott szavazatok összesítése alapján számolt eredmény azt mutatja, hogy a Konföderációt leszámítva az összes párt támogatottsága többé-kevésbé visszaesett az október 15-i parlamenti választás óta. A legnagyobb, 2,3 százalékpontos csökkenést a Donald Tusk-féle kormánykoalíció legkisebb ereje, a Baloldal volt kénytelen elkönyvelni. A PiS, bár megnyerte a mostani választást, 1,1 százalékkal kevesebb szavazatot kapott. A kormánykoalíció két nagyobb ereje, a KO és a TD százalékokat tekintve alig veszített. A százalékokat parlamenti mandátumokra átszámolva Tusk kormányának továbbra is stabil többsége lenne.

A részvételi arány a PKW szerint 51,94 százalékot tett ki. A helyi koalíciók alakításától függ, hogy hány vajdasági közgyűlést irányít majd a KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt, és hányat a PiS, amelynek például az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaság közgyűlésében egy mandátum hiányzik az önálló többséghez.