21 éves diák vesztette életét a veszélyes H5N1 madárinfluenza-törzs következtében

Egy vietnámi diák a H5N1 madárinfluenza-törzs áldozatává vált, amely már az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelent. A fiatal férfi halála előtt nem sokkal vadászott madarakra, és bár a területen nem találtak beteg vagy elpusztult madarakat, rövid időn belül köhögés és láz jelentkezett nála, majd tüdőgyulladás következtében elhunyt.

A 21 éves diák esete nem egyedi, hiszen a H5N1 madárinfluenza-törzs terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt. A Sun beszámolója szerint a fiatalember szokatlan köhögést tapasztalt, és néhány nappal később már életét vesztette. A betegség gyors lefolyása miatt a diák március 23-án hunyt el, és bár a közeli hozzátartozókat naponta ellenőrzik, további megbetegedéseket nem regisztráltak.

A brit NHS információi alapján több veszélyes madárinfluenza-törzs is létezik, de a H5N1, H7N9, H5N6 és H5N8 különösen aggasztóak. Az elmúlt két évtizedben közel 887 ember fertőződött meg a H5N1 vírussal, és több mint a felük meghalt. A vírus terjedése miatt a szakértők attól tartanak, hogy a mutációk száma növekedhet, mivel az utóbbi időben több állatfajban is kimutatták a vírust.

Magyarországon a legutóbbi madárinfluenza-járvány során 2024 február elejéig összesen 76 megerősített pozitív esetet regisztráltak, és tíz vármegye vált érintetté. A járvány kapcsán több mint 1,6 millió állatot kellett leölni. James Wood, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint azonban a jelenlegi esetek még nem adnak okot aggodalomra.