A Xiaomi 14 Ultra tesztje: Több mint csak telefon – egy igazi mobilos kamera

A Xiaomi új csúcskészüléke, a 14 Ultra, nem csak a megapixel-háborút hagyja hátra, hanem a kiváló objektívekre és a finomhangolható rekeszértékre helyezi a hangsúlyt. A készülék Magyarországon is teljes erőbedobással jelenik meg, és a Xiaomi 13 Pro helyét veszi át a piacon.

A Xiaomi már évek óta képviselteti magát a felsőkategóriában, de az abszolút high-end telefonok piacán még csak óvatosan lépked előre. A 2021-ben debütált Mi 11 Ultra korlátozottan volt elérhető, a 2022-es 12S Ultra csak Kínában kapható, a 2023-as 13 Ultra pedig bár Európában elérhető, a mi régiónkban hivatalosan nem árulták.

A Xiaomi 14 Ultra jelentős méretű és 220 grammot nyom, ami a kategóriában nem ritka, de a fejnehézsége kiemelkedő. A készülékház alumíniumból, a hátlap műbőrből készült, és IP68-as por- és vízállóságot biztosít. A készülék oldalán található hangerőszabályzó és bekapcsoló gomb ideális helyen helyezkedik el, a dupla hangszórós sztereó kihangosítás pedig kiváló hangminőséget és hangerőt nyújt.

Az LTPO AMOLED kijelző fényereje 2600 nitről 3000 nitre nőtt, de a Samsung Galaxy S24 Ultra még mindig jobban látható erős napsütésben. A Xiaomi 14 Ultra Dolby Vision támogatást és gyárilag felhelyezett kijelzővédő fóliát kínál, valamint alapáron jár hozzá egy műanyag tok és töltőfej is.

A hátoldali köralakú kameraszigetben négy darab 50 megapixeles modul található, a főkamera szenzora 1 colos méretű és az objektív fényereje f/1,63-ra nőtt. A rekeszérték fokozatmentesen állítható, a képminőség minden fényviszony mellett kiváló, és a Pro üzemmód számos manuális beállítást kínál. A nagylátószögű és a zoomkamerák is fejlettek, a 10x-es hibridzoom és a 30x-os nagyítás kiváló minőségű, míg a 60-120x-os nagyítás inkább érdekesség.

A készülék 12,5 megapixeles 4-in-1 képpontösszevonásos fotókat készít, de jó fényviszonyok mellett a 50 megapixeles natív üzemmód is kipróbálható. A videófelvevő sebessége 24 fps-ről 30 fps-re nőtt, és a főkamera 120 képkocka/másodperces 4K mozgóképeket is képes rögzíteni.

Az Android 14-re épülő HyperOS felhasználói felület gyors és könnyen átlátható. A Snapdragon 8 Gen 3 processzor nagy sebességet biztosít, bár a telefon melegedése észrevehető. A 16 GB RAM és a 512 GB flashmemória kiemelkedő, az 5G, a wifi 7 és a Bluetooth 5.4 támogatás mellett az USB 3.2 Gen 2 is említést érdemel.

A 5000 mAh-s akkumulátor körülbelül 1 napos üzemidőt tesz lehetővé, a töltési teljesítmény pedig 120 W-ról 90 W-ra csökkent, de a töltési idő még mindig versenyképes.

A Xiaomi 14 Ultra 600 ezer forintos ára sokkoló lehet, de a hasonló kapacitású riválisok drágábbak. A Honor Magic6 Pro csak 550 ezer forint, de a telefotó egysége csak 2,5x-es optikai zoomra képes. A Xiaomi 14 Ultra kiegészítő fotós szettje Magyarországon nem kapható hivatalosan, de április 15-ig egy Xiaomi Photo Printer 1S kompakt fotónyomtató jár ajándékba a telefon mellé.