Vitézy Dávid kritizálja Szentkirályi Alexandra kampányvideóját és Karácsony Gergelyt is célba veszi

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerint nem méltó egy főpolgármesteri kampányhoz, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP jelöltje Karácsony Gergelyt azzal támadja, hogy nem beszél angolul, nincs jogosítványa és nem tud egy villanykörtét sem becsavarni. Emellett újabb Facebook-posztjában Karácsony Gergelyt is bírálja, amiért azokkal a fejlesztésekkel kampányol, amelyeket négy és fél év alatt nem valósított meg, és amelyeket ő maga is megígért megvalósítani, ha főpolgármester lesz.

Vitézy Dávid Facebook-posztjában osztotta meg véleményét Szentkirályi Alexandra egyik kisvideójáról, amelyben a Fidesz-KDNP jelöltje angolul köszön egy telefonhívásban: „Hi Andrew! How are you?". A videóban Tarlós István, a volt főpolgármester és Szentkirályi Alexandra egykori helyettese is szerepel, aki elismeri, hogy ő sem beszél angolul. Vitézy Dávid szerint ez a személyeskedés veszélyes, mert könnyen visszájára fordulhat.

Vitézy Dávid hangsúlyozza, hogy személyeskedés nélküli, tiszta kampányt szeretne Budapesten, és ezt a „Tiszta kampányt Budapesten!” nyilatkozat aláírásával is kezdeményezte a többi jelöltnél. Megjegyzi, hogy eddig sem Szentkirályi Alexandra, sem Karácsony Gergely nem írta alá ezt a nyilatkozatot.

A főpolgármester-jelölt arra is felhívja a figyelmet, hogy ha Karácsony Gergely angol nyelvtudása miatt alkalmatlannak minősül, akkor Tarlós István is az lenne a Fidesz logikája szerint. Vitézy Dávid szerint a főpolgármester-jelölteknek inkább Budapestről kellene beszélniük, nem egymásról, és reméli, hogy Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely is részt vesznek a tervezett főpolgármester-jelölti vitán.

Bár Vitézy Dávid hivatalosan nem a Fidesz jelöltje, vannak arra utaló jelek, hogy a kormányoldalnak is ő a favoritja. A propaganda nem támadja, és még a tavalyi választásirendszer-módosítás haszonélvezője is ő lehet – írja László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Vitézy Dávid a magyar politikai élet egyik legellentmondásosabb figurája. Minden jelentősebb pozícióját a Fidesz univerzumán belül töltötte be, mégis sikerült szakértői imázst kialakítania magáról. Az LMP jelöltjeként jelentkezett be a főpolgármesteri pozícióra, a korábbiaknál is nehezebben írható le, hol is foglal helyet a politikai térben.

Vitézy politikai tőkéjének fontos eleme, hogy mindenki azt lát bele, amit csak szeretne, így aztán okkal számíthat arra, hogy mind a kormány-, mind az ellenzéki oldalról képes lehet szavazókat maga mellé állítani.

Szentkirályi Alexandra esetleges visszaléptetése az indulása bejelentésének napjától kezdve közszájon forgó forgatókönyv. Rengeteg tényezőn múlik, hogy ezt ténylegesen meglépik-e majd, de nem kevés jele van már most is annak, hogy a kormányoldalnak szándéka volt Vitézy helyzetbe hozása.

Tény például, hogy Vitézyt eddig nem támadta a kormányzati irányítású média, sőt, inkább felhasználják a főpolgármesterrel szemben megfogalmazott kritikáit. A már aktívan kampányoló Szentkirályi sem foglalkozik Vitézyvel, következetesen csak Karácsonyt támadja.

A tavaly decemberben a Fidesz által módosított választási rendszer egységesítette az ötszázalékos bejutási küszöböt, ami Vitézynek kedvezhet, hiszen az általa vezetett listán várhatóan két jelölőszervezet szerepel majd: az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület (LMP-VDBE).

A fővárosi listás szavazólapra minden főpolgármester-jelölt jelölőszervezete felkerülhet, ami szintén Vitézy és listája számára előnyös lehet. Véletlenek persze létezhetnek, de ennél kedvezőbb jogszabályi környezetet Vitézy nem kívánhatna magának.

A Fidesznek egyáltalán nem érdeke, hogy a tágabb holdudvarhoz tartozó, de nem igazán kontrollálható Vitézy legyen Budapest főpolgármestere. A gazdasági fellendülés még nincs látóhatáron belül, néhány presztízsberuházást leszámítva nem számíthatunk komolyabb állami támogatású fővárosi fejlesztésre; ilyen adottságok mellett talán jobb is a Fidesznek, ha nem szerzik vissza Budapestet, a Karácsony Gergely vezette fővárost pedig továbbra is minden bajért felelőssé lehet tenni.

Racionálisan hangzik, de az orbáni hatalomgyakorlással nem összeférhető, hogy bármit is elengedjenek, hát még ha a fővárosról van szó. Közismert, hogy évek óta keresik a megfelelő főpolgármester-jelöltet, de a párt berkein belül nem sikerült olyat találni, aki Karácsony kihívója lehetne. Vitézy viszont alkalmas erre a szerepre. Ha veszít, a Fidesz sem bánja, hogy koptatta egy önjáró ember renoméját. Ha pedig nyer, a kormánypárt saját sikerének állíthatná be, hogy visszaszerezték Budapestet.

A belpolitikai élet forrongása és az emberek növekvő elégedetlensége új szereplők megjelenését is előrevetíti a politikai színtéren. Magyar Péter, aki az utóbbi időben vált az elégedetlenség fő zászlóvivőjévé, bejelentette, hogy indulni fog az önkormányzati- és EP-választáson egy még meg nem nevezett párt színeiben. Az EP-választások eredménye jelzésértékű lehet a kormány számára, különösen mivel az önkormányzati választásokkal egyidőben zajlanak, ami növelheti a választási részvételt és akár meglepetést is okozhat június 9-én.

Vitézy Dávid újabb Facebook-posztjában Karácsony Gergelyt is kritizálja, amiért azokkal a fejlesztésekkel kampányol, amelyeket már 2019-ben is ígérgetett. Vitézy szerint ezek mind olyan programelemek, amelyek “hirtelen lettek fontosak” a jelenlegi városvezetésnek és úgy gondolja, megvalósításuk évekkel ezelőtt elkezdődhetett volna. Kritizálja a Városháza murvás parkolójának ideiglenes pop up parkká alakítását, a fővárosi lakásügynökség létrehozását, és a villamos-fejlesztési munkálatok késlekedését. Azt is megjegyzi, hogy a dunai kikötők új szabályozását négy és fél év után, húsvétvasárnap sikerült kiadni, és bár örül, hogy a főpolgármestert is inspirálta, a valós munka a következő főpolgármesterre marad. "A főpolgármester-választáson mindenki eldöntheti, ad-e még öt évet ennek a városvezetésnek, hogy aztán 2029 tavaszán megint újra előkerüljenek majd ezek a kiváló elképzelések. Szerintem nincs még öt évünk erre" – zárja posztját Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid a bejegyzésében elismeri, hogy 2019-ben ő is Karácsony Gergelyre szavazott, de pont azért indul el a megmérettetésen, mert azt látja, hogy azokban az ügyekben sem lépett előre, ahol a kormányzat által egyre szűkebbre szabott keretek között is tudott volna. Az ajánlatom világos: a most újramelegített ígéreteket mi valóban teljesíteni fogjuk. A folytonos egymásra mutogatás és pártpolitikai csaták helyett az első naptól az utolsóig munkával szeretném tölteni a következő ciklust, hogy ne öt év múlva tartsunk majd megint ugyanitt.