A villámok ismétlődő csapásai

A közkeletű nézetekkel ellentétben a villámok valóban képesek többször is ugyanoda csapni, és vannak olyan helyek a Földön, ahol ez gyakrabban megtörténik. A ScienceAlert által ismertetett kutatás szerint a villámok eloszlása nem egyenletes, és bizonyos területeken, mint például magas hegycsúcsok vagy meredek lejtők, nagyobb az esélye az ismétlődő villámcsapásoknak.

A Katalán Műszaki Egyetem kutatói, Gloria Sola vezetésével, a JGR Atmospheres folyóiratban publikált tanulmányukban az ismétlődő villámfoltokat (RLS) vizsgálták, és megállapították, hogy ezek a foltok évről évre többször is képesek villámcsapást vonzani.

A kutatás során Katalóniában és Barrancabermejában gyűjtött adatokat elemeztek, amelyek különböző villámklimatológiát mutattak, de hasonló földrajzi jellemzőkkel rendelkeztek. A LINET villámérzékelő hálózat adatai alapján Katalóniában 5 millió, míg Barrancabermejában közel 70 millió felhő-föld villámcsapást regisztráltak az adott időszakokban.

A kutatók rácsokkal fedték le a vizsgált területeket, és a villámcsapásokat szegmentálva számolták meg. Katalóniában a villámcsapások jelentős része magas épületeket és a Pireneusok hegyeit érte, míg Barrancabermejában a meredek terepen és magas tornyokban volt magasabb a villámcsapások száma.

A kutatás rávilágított arra is, hogy nem csak a magas épületek, mint például a felhőkarcolók, hanem a meredek régiók is nagyobb kockázatot jelentenek a villámcsapások szempontjából. Az eredmények felhasználhatók lehetnek más területek elemzésére és a jövőbeli építkezések tervezésére.

Az RLS fogalma fontos lehet a villámok által érintett tevékenységek, például a szélenergia, a kommunikációs tornyok vagy a villamosenergia-rendszerek számára is. A földi villámsűrűség további információkat nyújthat, és az RLS információi értékesek lehetnek a biztosítótársaságok számára is a kockázatértékelés és a megelőző karbantartás terén.