Digitális Szimat Kihívás: Ön tudja, hogyan védekezzen a kibercsalók ellen?

A digitális csalások és adathalász kísérletek elleni védekezésre hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány "A kulcs te vagy" kampánya és a Digitális Szimat Kihívás kvízjáték. A játékban ismert sportolók és közéleti személyiségek is részt vettek, hogy felhívják a figyelmet a kibertér veszélyeire.

A digitális térben elkövetett csalások száma világszerte növekszik, és Magyarországon naponta három család megtakarításait veszítheti el a kiberbűnözőknek. A Médiaunió Alapítvány "A kulcs te vagy" kampánya és a Digitális Szimat Kihívás kvízjáték a PÉNZ7 oktatási program keretében hívja fel a figyelmet ezekre a veszélyekre. A programban több mint 1250 iskola és mintegy 200 ezer diák vett részt.

A Digitális Szimat Kvízek segítségével a résztvevők játékos formában tanulhatják meg azokat a jeleket és trükköket, amelyekkel felismerhetik és kivédhetik a pénzüket vagy adataikat célzó támadásokat. A kvízek nemcsak a fiataloknak, hanem az idősebb generációnak is hasznosak lehetnek, és családi körben is kitölthetők.

Zsomac, a népszerű youtuber és gamer, aki a kvízt végigjátszotta, arra figyelmeztet, hogy az online térben számos veszély leselkedik, és fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a fenyegetésekkel. Szellő István, négy gyermek édesapja, a banki hívások hamisításának veszélyére hívta fel a figyelmet, és arra, hogy óvatosan bánjunk személyes adatainkkal és fényképeinkkel az online térben.

Domonkos Emese világbajnok kardvívó és Büki Lili válogatott párbajtőrös biztonsági tippeket osztottak meg, például hogy sosem adhatunk ki személyes adatokat idegeneknek, és ha a banki ügyintéző gyanús információkat kér, jobb megszakítani a hívást. Szappanos Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusa, a webkártya használatának előnyeiről beszélt, míg Nyikonyuk Balázs diákvállalkozó a keresztazonosítás fontosságát emelte ki.

A Digitális Szimat kvíz elérhető online, és lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők teszteljék tudásukat és összemérjék azt másokkal, beleértve a fent említett hírességeket is.

A Médiaunió Alapítvány "Pénzügyi kultúra nagykövete" díjat nyert, amelyet Kardos Ferenc, az alapítvány ügyvezetője vett át. A díjat a pénzügyi tudás és kultúra fejlesztéséért és terjesztéséért végzett munkájuk elismeréseként kapta meg az alapítvány.