Ukrán hackerek súlyos csapást mértek egy orosz adatközpontra

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által támogatott hackerek egy jelentős orosz adatközpontot semmisítettek meg, amely több mint 10 ezer vállalat, köztük fontos energetikai és távközlési cégek adatait tárolta.

Az SZBU és a Blackjack nevű ukrán hackercsoport közös műveletében az OwenCloud.ru felhőszolgáltatás infrastruktúráját célozták meg, amelynek következtében jelentős mennyiségű adat vált használhatatlanná. A támadásban érintett vállalatok között szerepelnek olyan neves orosz cégek, mint az Ural Works of Civil Aviation, Rubin, Ural Plant Spectechniks, Gazprom, Transgaz, Lukoil, Rosneft, Nornickel, Rosztelecom és MegaFon.

A támadás során több mint 300 terabájtnyi adat pusztult el, beleértve a 400 virtuális és a 42 fizikai szervert is. A megsemmisített információk között voltak dokumentumok, biztonsági másolatok és olyan programok, amelyekkel távolról lehetett irányítani a termelést. Az SZBU kiberbiztonsági főnöke korábban beszámolt arról, hogy az ukrán szervezet eddig több mint 10 ezer orosz kibertámadást hárított el.

A támadás után a Blackjack csoport üzenetet hagyott az érintett weboldalon, amely szerint az adatközpont informatikai infrastruktúrája elpusztult, és ez a lépés egy korábbi orosz beavatkozás megtorlása volt.

Ez a támadás az ukránok részéről a háború eddigi legsúlyosabb kibertámadásának számít. A legnagyobb orosz kibertámadás Ukrajna ellen 2023 decemberében történt, amikor orosz hackerek megbénították Ukrajna legnagyobb távközlési szolgáltatóját, a Kyivstart.