Trump abortuszügyi álláspontja vitát vált ki a Republikánus Párton belül

Donald Trump volt amerikai elnök abortuszügyi álláspontja komoly vitát váltott ki a saját pártján belül, amely a közösségi médiában közzétett videóüzenetében vált ismertté.

Donald Trump, aki a Republikánus Párt várható elnökjelöltje, egy videóüzenetben beszélt az abortusz kérdéséről, amely az amerikai társadalmat és saját pártját is megosztja. A The Hill beszámolója szerint a párt alapvetően ellenzi a terhességmegszakítást, de eltérő álláspontokat képviselnek annak szabályozásával kapcsolatban. Mike Pence, Trump volt alelnöke például a terhesség 15. hete utáni szövetségi tilalmat támogatta, míg több republikánus vezetésű államban teljes mértékben betiltották az abortuszt.

Trump büszkeségét fejezte ki a videóban amiatt, hogy három konzervatív legfelsőbb bíró kinevezésével hozzájárult a Roe v. Wade ügyben hozott precedens megsemmisítéséhez, amely korábban garantálta az abortuszhoz való hozzáférést az egész országban. Azóta a tagállamok maguk dönthetnek az abortusz szabályozásáról, és több mint egy tucat államban már betiltották, mások pedig szigorításokat vezettek be.

A republikánus elnökaspiráns videójában kiemelte, hogy az államoknak kell dönteniük az abortusz szabályozásáról, és nem támogatott egyértelműen egy szövetségi tilalmat. Trump hangsúlyozta a választási győzelem fontosságát, és utalt arra, hogy a párt abortuszról alkotott álláspontja lehet a felelős a vereségeikért. Az exelnök azt is megismételte, hogy támogatja az abortusz lehetővé tételét nemi erőszak és vérfertőzés esetén, valamint akkor, ha az anya élete veszélyben van.

Trump emellett azt is kijelentette, hogy a republikánusoknak támogatniuk kell a mesterséges megtermékenyítést. Ez a téma azután került előtérbe, hogy az alabamai legfelsőbb bíróság döntése nyomán az alabamai republikánus többségű törvényhozás elfogadott egy lombikprogramok védelméről szóló törvényt, mivel az embriók jogi státusza miatt veszélybe kerülhetett volna a lombikprogramok jogszerűsége. Alabamában az abortusz tilos, és nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén sincs kivétel.

A Reuters hírügynökség szerint Trump nem támogatta a több hetes terhességen túli abortuszok szövetségi szintű tilalmát, csalódást okozva ezzel néhány vallási és konzervatív támogatójának, akik azt remélték, hogy a Fehér Házba való visszatérése esetén országos korlátozásra törekszik. Trump korábban jelezte, hogy támogatja a terhesség megszakításának 15. hetén túli tilalmát, de ebből most úgy tűnik, politikai megfontolások miatt visszatáncol. Főként, hogy a novemberi választás lesz az első a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntése óta, amely érvénytelenítette a Roe kontra Wade ítéletet, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt – megszüntetve egy közel 50 éves szövetségi törvényt.

Az országos tilalomra való felhívás ronthatta volna Trump esélyeit abban a hat-hét amerikai államban, amelyek valószínűleg döntőek lesznek a novemberi választás végső kimenetelében. Összességében az amerikaiak 57 százaléka gondolja úgy, hogy az abortusznak a legtöbb vagy minden esetben legálisnak kell lennie – derült ki egy márciusi közvélemény-kutatásból.

Miközben nyilatkozatával a politikai középutat kívánta megszólítani, kritikát váltott ki az abortuszjogokat támogató demokraták és a szigorúbb korlátokat követelő abortuszellenes csoportok részéről is. Trump korábban egyetértett azzal, hogy a legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az 1973-as Roe kontra Wade ítélet, amely a 24-28. hét körüli időpontig országosan védte az abortuszhoz való jogot. A bíróság döntése azonban széles körű felháborodást váltott ki, ennek tudják be azt is, hogy a 2022-es félidős kongresszusi választásokon a republikánusok a vártnál gyengébben szerepeltek.

Eközben a demokrata Joe Biden elnök újraválasztási kampányának egyik központi elemévé tette Trump abortuszjogokkal szembeni ellenállását. “Trump aggódik, hogy mivel ő a felelős Roe kontra Wade ítélet hatályon kívül helyezéséért, a választók 2024-ben őt fogják felelősségre vonni” – mondta Biden a kampánya által kiadott közleményben. “Nos, van egy hírem Donald számára. Őt fogják.”