Szijjártó Péter: Meg kell akadályozni a világ újbóli blokkosodását

Egyre nagyobb külpiaci részesedésre tesznek szert a Magyarországon működő cégek, ezért is lenne rendkívül lényeges megelőzni a világ újbóli blokkosodását, mivel az jelentős új akadályokat gördítene a kivitel elé – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kecskeméten.

Szijjártó Péter az Autóflex-Knott Kft. új beruházásának átadásán beszélt arról, hogy a hazai autóipari vállalat 800 millió forint értékű fejlesztése az amerikai és az európai piaci részesedés növelését célozta, és a kormány 400 millió forinttal támogatta a beruházást, amely magasabb technológiai színvonalra emelte a gyártást és a munkavállalók képzését is előtérbe helyezte.

A miniszter rámutatott, hogy a vállalat energiafelhasználása is zöldebb és felelősségteljesebb lett, valamint a külső piacok változásaitól is jobban védett, köszönhetően a nemrég telepített napelemrendszernek.

Szijjártó Péter a világ jelenlegi helyzetét a veszélyek korának nevezte, amelyet a kiszámíthatatlanság és a koronavírus-járvány óta eltelt négy év válságspirálja jellemez. Említést tett a gazdaságpolitikai válaszlépésekről is, hangsúlyozva, hogy a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett a megelőzésére helyezte a hangsúlyt, ami sikeresnek bizonyult, hiszen a pandémia után többen dolgoztak, mint előtte.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte a külpiaci tevékenységek fejlesztésének fontosságát, megjegyezve, hogy a gazdasági növekedés alapja az export bővítése, mivel a belső piac mérete korlátozott.

Szijjártó Péter beszédében kitért a Nemzeti Exportvédelmi Programra is, amely 43 vállalatot támogatott 64 milliárd forint értékben, ezzel mintegy 130 milliárd forintnyi beruházást generálva, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország évről évre meg tudta dönteni az exportrekordokat a Covid-válság után.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarország a világ tíz legnyitottabb gazdasága közé tartozik, az export aránya pedig eléri a GDP 85 százalékát, ami alapvetően a külgazdaságban található növekedési forrásokat jelenti.

Szijjártó Péter a Mercedes új kecskeméti gyáregységeinek építéséről is beszámolt, amelyek az eredeti megállapodás szerinti ütemterv mentén haladnak. A mintegy 400 milliárd forintos beruházással a Mercedes megduplázza kecskeméti gyártókapacitását, így Magyarország még hangsúlyosabb szerepet tölt majd be a modern kori autóipar alakításában. Az új gyárban jövő év végére minden készen fog állni a sorozatgyártás megkezdéséhez, ami nagymértékben hozzájárul majd a magyar gazdaság teljesítményének és exportjának növeléséhez. Új karosszériagyártó és összeszerelő üzem létesül, amivel új munkahelyek jönnek létre, és Kecskemét vonzereje tovább növekszik.

A miniszter hozzátette, hogy a Mercedes hosszú távon számol Kecskeméttel globális működésének kulcshelyszíneként, és Jörg Burzer, a termelésért és ellátási láncért felelős igazgatósági tag ismét megerősítette a magyarországi működési körülmények és a szakképzett magyar munkaerő elismerését.

Végezetül Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a világ újbóli blokkosodásának megakadályozása kulcsfontosságú a magyar gazdaság számára, és hogy a jövőben a világpolitikában és a világgazdaságban az összeköttetéseknek kell dominálniuk.