Kínai újságíró kiutasítása Svédországból

Svédország nemzetbiztonsági okokból kiutasított egy kínai újságírót, aki kapcsolatban állt a kínai kormányhoz kötődő személyekkel.

A svéd hatóságok egy 52 éves kínai újságírót utasítottak ki az országból, aki Svédországban élő, a kínai kormányhoz kötődő emberekkel tartott kapcsolatot. A nőt, aki 20 évvel ezelőtt érkezett Svédországba és svéd tartózkodási engedéllyel rendelkezik, valamint svéd férje és gyerekei is vannak, még tavaly októberben tartóztatták le nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Az SVT értesülései szerint a nő kapcsolatban állt a Kína stockholmi nagykövetségével is. Leutrim Kadriu, az újságíró ügyvédje szerint védence nem jelent fenyegetést Svédországra nézve, de az ügy részleteit nem lehet teljesen kifejteni, mivel nemzetbiztonsági kérdésekről van szó.

A kiutasított újságíró nem csak Svédországból, hanem Norvégiából és más észak-európai országokból, mint Izland, Dánia és Finnország is készített riportokat.

Svédország és Kína közötti viszony már évek óta feszült. Egy példa erre, amikor egy kínai bíróság tíz év börtönbüntetésre ítélt egy Kínában született svéd állampolgárt, aki a Kínai Kommunista Pártot bíráló könyveket árult. Svédország többször is kérte Gui Minhai kiadatását, de Kína ezt nem teljesítette.

Ezenkívül 2018-ban Svédországban egy tibeti menekültet, aki korábban egy függetlenségpárti rádióállomásnak dolgozott, bűnösnek találtak abban, hogy információkat szolgáltatott a Svédországban élő tibetiekről Pekingnek. A férfit 22 hónap börtönbüntetésre ítélték.