Robert Fico élesen bírálta a szlovák legfelsőbb bíróság két tagját

Robert Fico szlovák miniszterelnök fegyelmi eljárás megindítását kérte a legfelsőbb bíróság két tagja, Juraj Kliment és Peter Stift ellen, akiket többszörös jogsértések elkövetésével vádol.

A miniszterelnök hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján élesen bírálta a két bírót, és fegyelmi eljárás megindítását javasolta velük szemben. Fico szerint Kliment és Stift több alkalommal is jogsértéseket követett el, többek között jogosulatlan döntések meghozatalával és a büntető rendtartás rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyásával.

Ezeket a jogsértéseket már az alkotmánybíróság is többször felrótta a két érintettnek, rámutatott a kormányfő. Fico felszólította a legfelsőbb bíróság elnökét, Ján Sikutát, valamint a bírói tanács elnökét, Ján Mazákot, hogy indítványozzanak fegyelmi eljárást a két bíró ellen.

"Az egyedüli, amit ebben az esetben tehetnek, az az, hogy indítványozzák, hogy fegyelmi eljárás keretében olyan döntés szülessen, amely megfosztja bírói funkciójuktól Stiftet és Klimentet" – jelentette ki Fico. A miniszterelnök szerint a két bíró „politikailag motivált” és a múltban „legérzékenyebb kérdésekben” önkényes döntéseket hoztak.

Fico példaként saját tanácsadójának, Marek Para ügyvédnek a korábbi vizsgálati fogságba vételét említette, amely döntést később az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki az alkotmánybíróság.

A legfelsőbb bíróság közleményben reagált Fico bírálatára, kijelentve, hogy a testület elnöke, Ján Sikuta az alkotmánybíróság megállapításai alapján, a kérdés részletes megismerése után fogja megfontolni a további lépéseket.