Peter Pellegrini győzelme Robert Fico számára előnyös

Peter Pellegrini elnöki győzelme erősíti Robert Fico oroszbarát és euroszkeptikus kormányát, amely így júniustól kedvező helyzetbe kerülhet.

Peter Pellegrini a szavazatok 53 százalékát szerezve győzött az elnökválasztáson, legyőzve ezzel a nyugatpárti Ivan Korcokot. Korcok szorosabb kapcsolatokat ígért az Európai Unió partnereivel, míg Pellegrini a szuverenitás hangsúlyozásával nyerte meg a választók tetszését.

A választási kampány során Pellegrini azt állította, hogy ha őt választják meg, akkor nyugodt és csendes kormányzásra számíthatnak. A politológus, Petr Just szerint Pellegrini valószínűleg nem fog akadályokat gördíteni a kormány útjába, és nem is fog nekik ártani.

Pellegrini módszere sikeres volt, hiszen azzal vádolta Korcokot, hogy Szlovákiát bele akarja rángatni a háborúba azáltal, hogy támogatja Ukrajnát az EU-s szerepvállalás kapcsán. A jövőbeli elnök kijelentette, hogy bár elkötelezett az EU és a NATO mellett, elsődleges célja a szlovák érdekek védelme.

Petr Just szerint Pellegrini még mindig a kétoldalú szerepet játssza, és kíváncsian várják, hogyan fog teljesíteni az elnöki poszt betöltése után. Zuzana Caputová mandátuma júniusban jár le, tehát Pellegrini csak ezután hozhat meg hivatalos döntéseket.