A világ vizeiben található PFAS vegyi anyagok mennyisége aggodalomra ad okot

Egy friss kutatás eredményei szerint a környezetben tartósan megmaradó PFAS vegyi anyagok koncentrációja jóval meghaladja a nemzetközi előírásokban meghatározott határértékeket, ami komoly egészségügyi kockázatokat jelent.

A CNN által ismertetett tanulmány szerint a perfluoralkil- és polifluoralkil-anyagok, azaz a PFAS-ok, amelyeket az 1950-es évektől kezdve használnak számos fogyasztási cikkben, jelentős mértékben túllépik a nemzetközi szabályozó hatóságok által megállapított koncentrációkat a világ felszíni és felszín alatti vizeiben. Ezek a vegyületek nem bomlanak le teljesen a környezetben, és ezáltal hosszú távon jelen maradnak a vizeinkben.

A vizsgált talajvízminták több mint egyharmada meghaladta az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) által 2023 márciusában javasolt határértékeket, még olyan helyeken is, ahol nem volt ismert szennyeződés forrása.

Ezek a vegyi anyagok több súlyos egészségügyi problémához kapcsolódnak, mint például rák, elhízás, pajzsmirigybetegségek, magas koleszterinszint, csökkent termékenység, májkárosodás és hormonális zavarok. A Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák 2022 júliusi jelentése szerint a PFAS vegyületeknek való kitettség összefüggésbe hozható a csecsemők és magzatok növekedésének csökkenésével, valamint a vakcinákra adott antitestválasz csökkenésével.

David Andrews, az Environmental Working Group vezető tudósa szerint a PFAS vegyi anyagok szinte mindenhol jelen vannak a vízkészletekben, még olyan távoli helyeken is, mint az Északi-sarkvidék vagy a Mount Everest lejtői.