Orbán Viktor Trump Ukrajnával kapcsolatos álláspontját félreértelmezte

Orbán Viktor szerint Donald Trump visszatérése a Fehér Házba jelentheti az ukrajnai háború befejezésének „egyetlen komoly esélyét”. A magyar miniszterelnök a Floridában tett látogatása előtt és után is úgy jellemezte az Egyesült Államok volt elnökét, mint aki képes lenne békét teremteni a régióban.

A Washington Post értesülései szerint Orbán Viktor a Mar-a-Lago-i találkozón olyan nyilatkozatokat tett, amelyek szerint Trump nem támogatná Ukrajnát anyagilag, és véget vetne a háborúnak. Azonban ezek az állítások nem tükrözik a valóságot, és Trump környezetéből származó források szerint a volt elnök nem kívánta nyilvánosan helyesbíteni Orbán szavait, mivel csodálja a magyar miniszterelnök keménységét és bevándorlás-ellenes politikáját.

A találkozón Orbán Viktor a szovjet történelemről, Oroszország ukrán területek iránti vágyódásáról és Ukrajna katonai problémáiról beszélt, míg Trump csupán hallgatott, és nem nyilvánított véleményt a témában.

A Washington Post megjegyzi, hogy Trump eddig nem osztott meg részleteket arról, hogyan kezelné a helyzetet Putyinnal és Zelenszkijjel szemben, ami lehetőséget adott másoknak, hogy saját nézeteikkel töltsek ki a világpolitikai kérdésekkel kapcsolatos információhiányt. A kormányfő korábban többször is hangsúlyozta, hogy ha Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, 24 óra alatt véget vetne a háborúnak. A találkozójuk után Trump mellett kampányoló videót tett közzé közösségi oldalán, az M1-nek nyilatkozva pedig kijelentette, hogy Donald Trump egy legenda, illetve, hogy a béke emberének tartja.