Németország Izraelnek történő fegyverszállítása az ENSZ bírósága előtt

Nicaragua az ENSZ legfelsőbb bíróságához fordult, hogy vizsgálja meg, Németország megsértette-e az ENSZ népirtásról szóló egyezményét azáltal, hogy fegyvereket szállít Izraelnek. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) meghallgatást tartott a két ország közötti perben, amely az izraeli katonai segélyek és a palesztin menekültügyi ügynökség (UNWRA) finanszírozásának megszüntetése miatt zajlik.

Nicaragua március 1-jén nyújtott be keresetet a Nemzetközi Bíróságon Németország ellen, mivel szerintük a német kormány megsértette az ENSZ népirtásról szóló egyezményét azzal, hogy katonai és pénzügyi segélyt nyújt Izraelnek, miközben csökkenti a palesztinokat segítő UNWRA finanszírozását.

A hágai székhelyű testület előtti meghallgatáson Nicaragua azt kérte, hogy kötelezzék Németországot az izraeli fegyverexport leállítására és az UNWRA finanszírozásának visszaállítására, mivel álláspontjuk szerint a Gázai övezetben fennáll a népirtás veszélye.

Németország jelentős fegyverszállítója Izraelnek, 2023-ban 326,5 millió euró értékben adott el katonai felszereléseket és fegyvereket az országnak, ami a német fegyverexport mintegy 30 százalékát teszi ki.

Nicaragua képviselője, Carlos Jose Argüello Gomez a bíróság előtt hangsúlyozta, hogy Németország a fegyverszállításokkal megsérti a 1948-as ENSZ-egyezményt, és felhívta a figyelmet arra, hogy a szerződés aláíró államoknak, így Németországnak is kötelessége megakadályozni a népirtást.

Wolfgang Büchner, a német kormány szóvivője korábban kijelentette, hogy Berlin szerint az ügy megalapozatlan, és a német felet a törvényszék kedden hallgatja meg.

A Nicaragua által indított per egy korábbi, Dél-Afrika által Izrael ellen kezdeményezett népirtási perre épül. Az ICJ januárban sürgősségi intézkedéseket rendelt el, amelyek között felszólította Izraelt, hogy állítsa le a népirtás esetleges cselekményeit, és március végén kötelező erejű rendelkezésben felszólította Izraelt, hogy engedélyezze több humanitárius segély eljuttatását a Gázai övezetbe az ott kialakuló éhínség miatt.