Microsoft figyelmeztetés: Kína mesterséges intelligenciát használhat az amerikai elnökválasztás befolyásolására

A Microsoft szerint Kína mesterséges intelligenciával generált tartalmakat terjesztve próbálhat beavatkozni a 2024-es amerikai elnökválasztásba, valamint Dél-Koreában és Indiában is. A vállalat jelentése szerint a kínai hackerek már a januári tajvani elnökválasztáson is próbálkoztak hasonló módszerekkel.

Januárban a tajvani elnökválasztás idején a kínai hackerek aktivitása megnövekedett, bár akkori próbálkozásaik nem hoztak eredményt. A Microsoft most arra figyelmeztet, hogy a jövőben Kína a mesterséges intelligencia segítségével készített tartalmakat használhat fel az Egyesült Államok, Dél-Korea és India választásainak befolyásolására.

A jelentés szerint a kínai kommunista rezsim Észak-Korea kapacitásait is igénybe veheti, így a két ország hackercsoportjai közösen dolgozhatnak a műveleten. A Microsoft elemzése alapján a hackerek a közösségi oldalakon olyan tartalmakat terjeszthetnek, amelyek Kína érdekeit szolgálják.

A redmondi cég szerint az ilyen típusú tartalmak jelenlegi hatása még csekély, de fokozatosan növekszik. A közösségi oldalakon nem csak mémek, hanem video- és hanganyagok megjelenésére is számítani kell a jövőben.

A Microsoft információi szerint Kína a januári tajvani elnökválasztáson is megkísérelt dezinformációs kampányt folytatni, amelyhez mesterséges intelligenciát használtak. Ez volt az első alkalom, hogy államilag támogatott hackerek ilyen módszerekkel próbáltak beavatkozni egy másik ország választási folyamatába.

A Storm 1376 nevű, Peking által finanszírozottnak vélt hackercsoport, amely Spamouflage és Dragonbridge néven is ismert, a YouTube-on hamisított hanganyagot tett közzé Terry Gouról, aki az elnökválasztáson indult, de később visszalépett. Emellett William Lait, Tajvan önállóságpárti jelöltjét is támadták, mémeken keresztül sikkasztással és illegális gyermekvállalással vádolták. Ezek a támadások azonban nem hoztak eredményt, mivel Tajvan végül Lait választotta meg elnökének.

Kína egyre nagyobb igényt mutat az elhunyt családtagok digitális újrakreálására is, ami a mesterséges intelligencia egy másik, személyesebb alkalmazási területét jelenti. A Csingming fesztivál, az Ősök ünnepén az elhunytakat digitális avatarok formájában is megidézik, amelyekkel a hozzátartozók kommunikálhatnak is. Egyes esetekben, mint például a tajvani énekes, Bao Hsziaobai esetében, a technológia segítségével "feltámasztották" a 22 évesen elhunyt lányát, hogy édesanyjának születésnapi dalt énekeljen.

A mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek piaca Kínában rohamosan növekszik, és a becslések szerint 2025-re a piac mérete megnégyszereződhet. A SenseTime, Kína egyik vezető MI-vállalata, a technológia fejlettségét demonstrálva, egy digitális klónt használt alapítójuk, Tang Hsziao’ou decemberi halála után, hogy beszédet mondjon az éves közgyűlésen.

Az érintésnek, mint a mesterséges intelligencia egy másik területének, jelentős hatása lehet az emberi egészségre és jólétre. A Nature Human Behavior folyóiratban megjelent kutatás szerint a konszenzusos érintés segíthet enyhíteni a mentális és fizikai panaszokat, és az érintés érzése előnyökkel járhat a test és az elme számára. Az érintés különösen a fájdalom, a depresszió és a szorongás csökkentésére lehet hatékony, valamint az újszülöttek súlygyarapodásának növelésére. Az emberek hasonló előnyökre tehetnek szert, amikor más emberek megérintik őket, mint amikor tárgyak, például robotok vagy súlyozott takarók érintik őket. A mentális egészségre gyakorolt pozitív hatás nagyobb volt az emberi érintés esetében, mint a tárgyak érintése esetén.