A bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák kitüntetése

Elismerő parancsnoki érmeket vehettek át a szombati életmentő akcióban résztvevő magyar katonák és egy civil repülésirányító a Szarajevó melletti Butmir táborban.

Dr. Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka adta át a kitüntetéseket a Honvédelmi Minisztérium és az MTI tájékoztatása szerint. A mentésben 14 magyar, két-két holland és olasz katona, valamint egy osztrák civil vett részt. A két olasz katona később kapja meg az elismerést. A mentés előzménye, hogy két német túrázó április 5-én tévedt át Bosznia-Hercegovinából Montenegróba, és őket mentették ki egy hóval borított hegyvidéki területről 2388 méteres magasságban, ami magassági rekord a magyar kutató-mentés történetében. A német állampolgárokat a kötelező orvosi ellenőrzés után egy szarajevói kórházba szállították, és azóta már hazaengedték őket.

Dobos Gábor százados, a mentésben résztvevő egyik katona elmondása szerint nem hagyományos katonai mentésről volt szó. Az első helikopter a felderítést végezte, míg a második a mentést, mivel a helyszín nem volt alkalmas a leszállásra. Répási Dávid főhadnagy, a mentőcsapat tagja szerint extrém időjárási körülmények között, páros csörgéssel mentették meg a turistákat, vagyis egyszerre emelték fel őket a helikopter fedélzetére. A Magyar Honvédség legújabb könnyű, több célú helikopterével korábban még nem hajtottak végre ilyen összetett feladatot.

A bosznia-hercegovinai EUFOR missziót 2024-ben Dr. Sticz László vezérőrnagy vezeti, és a Magyar Honvédség látja el a helikopteres és légimentési feladatokat is. Az akció sikerét az EUFOR speciális képességei, többek között a holland és olasz éjszakai felderítés, a magyar hajózó és egészségügyi csoport, valamint az egészségügyi központ magyar személyzete biztosította. Dr. Sticz László az érmek átadásakor köszönetet mondott az összehangolt mentési feladat végrehajtásáért.