Kanada növeli katonai kiadásait

A kanadai kormány bejelentette, hogy jelentős mértékben megemeli a hadsereg finanszírozását, és célul tűzte ki, hogy 2030-ra elérje a NATO által meghatározott katonai kiadási célt.

A tervek szerint Kanada a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,76 százalékát fogja védelmi célokra fordítani az évtized végére, ami közelít a NATO által a tagállamok számára előírt két százalékos célhoz. Jelenleg a kanadai GDP 1,4 százalékát költik védelmi kiadásokra. A kormány friss védelmi politikai stratégiájában ismertetett információk szerint ez az arány fokozatosan fog növekedni.

A kanadai kormány közleménye kiemeli, hogy a sarkvidéki és északi területek szuverenitásának biztosítása a legfontosabb feladat, különös tekintettel az Oroszország és Kína által jelentett biztonsági kihívásokra. Ezen kihívások kezelése érdekében szükséges Ottawa katonai képességeinek növelése.

Az Egyesült Államok már évek óta sürgeti Kanadát, valamint a többi NATO-tagállamot, hogy növeljék katonai kiadásaikat. David Cohen amerikai nagykövet februárban hangsúlyozta, hogy Kanadának nem lenne előnyös, ha a NATO-n belül kívülállóként viselkedne ebben a kérdésben.

A kanadai védelmi költségvetés jelenleg évi mintegy 31 milliárd kanadai dollár, de a kormány a következő öt évben további 8,41 milliárd dollárral kívánja növelni ezt az összeget. Húsz éven belül pedig összesen 73 milliárd dolláros többletkiadást terveznek a védelmi szektorban.