Kilenc év után először tesz látogatást Washingtonban japán miniszterelnök

Csaknem tíz év után ma utazott először Japán miniszterelnöke az Amerikai Egyesült Államokba, ahol a jövő-orientáltság lesz a tárgyalások fókuszában, és több területen is szeretnék megerősíteni a két ország közötti együttműködést.

Kisida Fumio, Japán miniszterelnöke kilenc év után az első vezető, aki hivatali látogatás céljából Washingtonba utazott hétfőn. A japán kormányfő a tervek szerint szerdán csúcstalálkozót tart Joe Biden amerikai elnökkel, majd másnap felszólal az Egyesült Államok Kongresszusának közös ülésén. Kisida, aki vasárnapig tartózkodik az amerikai fővárosban, reméli, hogy a látogatás során sikerül megerősíteni a japán–amerikai együttműködést a biztonsági kérdésektől kezdve a legkorszerűbb technikákon át az ellátási láncok megerősítéséig.

"Szeretném megerősíteni, hogy Japán és az Egyesült Államok szilárdabb kapcsolatot épített ki, és ez egy fontos lehetőség lesz ennek az üzenetnek a közvetítésére a világnak" – mondta Kisida Tokióból való távozása előtt.

A Kongresszusban is beszédet fog mondani

A japán miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Államokba tett állami látogatása elősegíti a kétoldalú szövetség megerősítését. Abe Sinzó 2015-ös felszólalása óta ő lesz az első Japán miniszterelnök, aki beszédet mond az Egyesült Államok Kongresszusán. Barack Obama elnöksége alatt a 2022-ben meggyilkolt Abe volt az első japán miniszterelnök, akinek lehetősége nyílt hasonló beszéd megtartására. Abe akkor mély megbánást fejezett ki Japán háborús viselkedése miatt, elismerve, hogy a nemzet tettei szenvedést hoztak más ázsiai országok népeinek a második világháború előtt és alatt.

Kisida csütörtöki beszédének témája valószínűleg jövő-orientált lesz, és vélhetően hangsúlyozni fogja, hogy Japán és az Egyesült Államok közötti partnerség kulcsfontosságú a szabad és nyitott nemzetközi rend fenntartásában.

A biztonsági kérdések is fókuszba kerülnek

Mivel Kisida egy hirosimai választókerületet képvisel, sokakat foglalkoztat, hogy a Kongresszusban megjelenésekor felveti-e a nukleáris fegyverek nélküli világról alkotott elképzelését. 2015-ben Abe és Obama megállapodott a Japán-Egyesült Államok-szövetség fellendítésében az ázsiai-csendes-óceáni térség békéjének és jólétének előmozdítása és a biztonsági kihívások kezelése érdekében. Kisida és Biden várhatóan ígéretet tesznek arra is, hogy megerősítik a védelmi kapcsolatokat Kelet-Ázsiában Kína növekvő katonai magabiztossága mellett.

Csütörtökön, válaszul az egyre ingatagabb ázsiai biztonsági helyzetre, Kisida és Biden példátlan háromoldalú csúcstalálkozót tartanak ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök részvételével. A japán miniszterelnök Észak-Karolinába is el szeretne látogatni, ahol a Toyota Motor Corporation – bővítve az elektromos járművek szegmensét –, legújabb akkumulátorgyárát építi fel. Kisida alig várja, hogy bemutassa a Toyota hozzájárulását az amerikai munkahelyteremtéshez és a befektetésekhez.