Közel-Keleti feszültség: Izrael és Irán közötti háború küszöbén?

Az Izrael és Irán közötti feszültség az elmúlt évtizedekben sosem volt olyan magas szinten, mint most, és a konfliktus bármikor kirobbanhat. Irán ballisztikus rakétákat és nagy hatótávolságú drónokat lőhet ki Izraelre, válaszul a szíriai követség elleni támadásra, ahol három befolyásos tábornok vesztette életét. Az Egyesült Államok és Izrael, mint a Közel-Kelet két erős katonai hatalma, készülődnek, és bár a háború még elkerülhető, a konfliktus globális hatásai mindannyiunkat érinthetnek.

  1. április 1-jén izraeli vadászbombázók támadást hajtottak végre az iráni damaszkuszi követség ellen, amelyben hét iráni tiszt halt meg, köztük három tábornok. Irán az ENSZ-nél panaszt emelt, és megtorlást helyezett kilátásba. A CNN, a New York Times és a Times of Israel szerint Teherán Izrael területe elleni támadással készül megtorolni a történteket.

Izrael több lépést is tett, amelyek Irán számára kedvezőek lehetnek, például a gázai katonai jelenlét leépítése és a Hamásszal folytatott közvetett tárgyalásokban mutatkozó engedékenység. Emellett hírek érkeztek arról is, hogy Irán lefújhatja a tervezett támadást, ha sikerül megállapodni egy gázai tűzszünetről.

Izrael komolyan veszi a fenyegetést, tartalékosokat hívtak be a légvédelmi erőkhöz, és GPS-zavaró rendszereket aktiváltak.

Irán szárazföldi támadása Izrael ellen extrém valószínűtlen, inkább ballisztikus rakéták és nagy hatótávolságú drónok indítása várható. Irán rendelkezik a Közel-Kelet egyik legjobb ballisztikusrakéta-állományával, és képesek lehetnek Izrael területének támadására.

Az izraeli légvédelem évtizedek óta készül egy ilyen támadás elhárítására, és a Hezbollah is bekapcsolódhat a konfliktusba, amely erősebb lehet a libanoni hadseregnél.

A konfliktus kimenetele attól is függ, hogy Izrael hogyan reagál, és hogy a térség országai milyen ellenreakciót mutatnak. Izrael valószínűleg nukleáris fegyverrel is rendelkezik, és ha támadásra kerül sor, az IDF vadászbombázói Irán stratégiai fontosságú létesítményei ellen indíthatnak támadást.

Ha Izrael és Irán között katonai összecsapás történik, ennek globális hatásai lesznek, például a benzinárak emelkedése és az infláció növekedése. Az Egyesült Államok figyelme Izrael védelmére irányulhat át, ami befolyásolhatja Ukrajna támogatását is.

Nem törvényszerű, hogy háború lesz, de a helyzet feszült, és Irán vezetői dönthetnek a kivárás és a lassú építkezés mellett, ahelyett, hogy közvetlen támadást indítanának Izrael ellen.