Google alkalmazások: Új előfizetéses modellek és MI-funkciók a láthatáron

A Google több új előfizetési modellt és az Apple-lel való együttműködést fontolgat a Gemini szolgáltatás és a mesterséges intelligencia-funkciók bővítése érdekében.

A Bloomberg információi szerint az Apple és a Google egy jelentős megállapodáson dolgoznak, amely lehetővé tenné az iPhone felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a Gemini egyedi funkcióihoz. Az Apple tervei között szerepel, hogy még az év folyamán licencelje a Gemini szolgáltatást, és integrálja azt az új iOS-frissítésekbe.

A Financial Times értesülései alapján a Google új mesterséges intelligencia-funkciókat tervez bevezetni a Google Keresés szolgáltatásába, amelyek tovább gazdagítanák a jelenlegi prémium előfizetési lehetőségeket. A cég belső forrásai szerint a koncepció még fejlesztés alatt áll, de a Google keresője ingyenesen marad elérhető, és az ingyenes valamint prémium keresési termékek is tartalmazni fogják a hirdetéseket. Azonban a Financial Times szerint a Google mérlegelheti, hogy fizetőssé tesz bizonyos MI-alapú keresési szolgáltatásokat, mint például a keresési generatív élményeket (Search Generative Experience / SGE), amelyek jelentős számítási kapacitást igényelnek.

A Google One AI prémium tagság különleges hozzáférést nyújt a felhasználóknak a Google által fejlesztett mesterséges intelligencia-funkciókhoz, beleértve a 2 TB tárhelyet és a Gemini asszisztens egy változatát, amely a Gmail és a Dokumentumok szolgáltatásokhoz is elérhető lesz. A szóban forgó csomag a 20 dolláros Google One AI Premium lehet, mely a cég legfejlettebb chatbotjához, a Gemini Advanced-hez is hozzáférést biztosít.

Annak ellenére, hogy a Google számos változást tervez, a Gemini képgeneráló funkcióját, amely korábban vitát váltott ki történelmileg pontatlan képek generálása miatt, még nem tették ismét elérhetővé. A funkció problémákat is tapasztalt a fehér emberekről készült képek létrehozásakor.

A hagyományos keresést nem érintené a változás, tehát a Google keresője alapvetően nem változna meg – csak az MI-funkciók kerülnének fizetőkapu mögé. A Financial Times értesülései szerint a Google továbbra is megjelenítene hirdetéseket az SGE válaszai között, és nem is mérlegeli olyan csomag bevezetését, mely eltüntetné őket.

Egyelőre még semmi nincs kőbe vésve, állítólag nem is született végleges döntés a cég vezetői körében az SGE fizetőssé tételéről – azonban minden jel szerint komolyan mérlegelik azt a lehetőséget, hogy részben vagy egészben fizetőssé teszik a mesterséges intelligenciás funkciókat.