Alekszandar Vucsics miatt áll a bál a vajdasági pártoknál

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga hevesen bírálja a Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ), amiért együtt indul a választásokon a Szerb Radikális Párttal Belgrádban, ami különösen felháborító a radikálisok Vajdaság Autonóm Tartományhoz való negatív hozzáállása miatt.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga közleményben fejezte ki nemtetszését a VMSZ és a Szerb Radikális Párt közötti koalícióval kapcsolatban. Azt állítják, hogy a VMSZ vezetősége vakon követi és támogatja Alekszandar Vucsics politikáját, figyelmen kívül hagyva a Szerb Radikális Párt soviniszta múltját és a kilencvenes években betöltött magas tisztségeit.

A Szabad Magyar Szó szerint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a VMSZ túllépte a haszonlesés azon szintjét, amelynek az utóbbi években tanúi lehettünk, különösen a háborús bűnös Seseljjel és pártjával kötött "politikai házasság" miatt.

A Liga felvetette a kérdést, hogy a koalíció vajon azt is jelenti-e, hogy a VMSZ beleegyezik Vajdaság Autonóm Tartomány megszüntetésébe, amit a radikálisok kezdeményeztek. A közlemény szerint ez a politika különösen veszélyes a vajdasági magyarok számára, mivel Seselj a kilencvenes években ki akarta űzni a kisebbségeket a vajdasági falvakból.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint a koalíció szégyenletes és veszélyes, és valószínűsíthető, hogy a vajdasági magyarok is el fogják ítélni ezt a lépést.