Több millió európait vertek át a Facebookon

Népszerű mesterségesintelligencia-szolgálatokat személyesítettek meg a csalók, több mint egymillió európai felhasználót megtévesztve.

A Bitdefender kiberbiztonsági intézet kutatói felfedezték, hogy a hackerek a MidJourney, az OpenAI Sora, a GPT-5, valamint a DALL-E fejlesztéseinek lemásolásával több mint egymillió európai felhasználót vertek át, a Bleeping Computer szerint. A csalók eltérített Facebook-profilokkal hoztak létre rosszindulatú reklámkampányokat, amelyek népszerű mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat kínáltak, így a felhasználók hamis Facebook-közösségek tagjaivá váltak.

Ezek a szolgáltatásokhoz vezető linkek káros fájlok letöltésére ösztönözték a felhasználókat, amelyek információlopó kártevőkkel, mint például Rilide, Vidar, IceRAT és Nova programmal fertőzték meg a Windows számítógépeket. Az adattolvaj programok a böngészőből származó adatokat, beleértve a hitelesítő adatokat, cookie-kat, kriptovaluta pénztárcák adatait, az automatikus kiegészítési adatokat és a hitelkártyaadatokat lopták el, majd ezeket a dark weben árulták.

A mesterséges intelligencia iránti óriási érdeklődés miatt a kampány rengeteg embert ért el. A Midjourney-t megszemélyesítő Facebook-oldal például 1,2 millió követőt gyűjtött össze, mielőtt a Facebook 2024. március 8-án bezáratta volna. A Meta adatgyűjtése alapján kiderült, hogy a hirdetések elsősorban a 25 és 55 év közötti férfiakat célozták meg Európában, többek között Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Hollandiában, Romániában és Svédországban.

Bár az említett Facebook-oldalt bezárták, a csalók már létrehoztak egy új oldalt, amelyen 600 ezer követőt gyűjtöttek össze. Ez arra utal, hogy a többi felületet másoló megoldások további milliókat csaphattak be.