Berontottak az ecuadori rendőrök a mexikói követségre és elvitték az alelnököt

Állig fegyveres ecuadori rendőrök hatoltak be Mexikó quitói nagykövetségére, ahol letartóztatták Ecuador korábbi alelnökét, Jorge Glást, aki menedékjogot kért és kapott az országban.

Az események során az ecuadori hatóságok a nemzetközi jog szabályait felrúgva őrizetbe vették a bűncselekményekért elítélt Glást, ami azonnali diplomáciai válságot okozott a két latin-amerikai ország között. Glast vesztegetés és korrupció vádjával ítélték el, és már korábban beköltözött a mexikói követségre, ahol az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy megkapta a menedékjogot.

Az ecuadori rendőrség akciója során a követségi személyzet néhány mexikói tagja is megsérült. Az amerikai kontinens vezetői felháborodásuknak adtak hangot, és a mexikói államfő bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Ecuadorral.

A nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó professzor, Natalia Saltalamacchia szerint az ecuadori rendőrség gyakorlatilag Mexikó szuverén területére hatolt be. Az ügy folytatásaként a mexikói kormány a Nemzetközi Bírósághoz fordult jogorvoslatért.

A bécsi egyezmény

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a rendőrségi behatolást a nemzetközi jog és a mexikói szuverenitás kirívó megsértésének nevezte. A bécsi egyezmény, amely 1963-ból származik, egyértelműen meghatározza a „diplomáciai mentelmi jogot”, amely tiltja, hogy helyi hatóságok erőszakkal hatoljanak be idegen ország nagykövetségének területére. Az ecuadori kormány a diplomáciai személyzet megsebesítésével megsértette a bécsi egyezmény egy másik elemét is.

Saltalamacchia szerint, ha egy állam, mint Ecuador, ilyen döntést hoz, veszélybe sodorhatja minden ország nagykövetségét, és anarchiát idézhet elő, ahol csak a „dzsungel törvényei” érvényesülnek. A diplomáciai mentesség lényege, hogy a diplomaták a megtorlástól való félelem nélkül végezhessék a munkájukat.

„Helytelen volt megvédeni egy bűnözőt”

Az ecuadori kormány korábban törvénytelennek nevezte egy nagykövetség megrohamozását, de most mégis megtörtént. A tényleges jogsértésre kevés példa akad a történelemben. Az Amerikai Államok Szervezete a quitói esetet egy 2022-es managuai incidenshez hasonlította.

Jorge Icaza volt ecuadori nagykövet szerint ugyan a behatolás egy nagykövetségre törvénytelen, de helytelen volt megvédeni egy bűnözőt. Az ecuadori elnöki hivatal szerint a mexikói kormány visszaélt a diplomáciai képviseletnek biztosított mentelmi jogokkal és kiváltságokkal, és a Jorge Glasnak megítélt diplomáciai menedékjog a hagyományos jogi kerettel ellentétes.