Zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadás növeli a nukleáris baleset kockázatát

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) szerint a zaporizzsjai atomerőmű elleni dróntámadás megnövelte a „nagy nukleáris baleset” kockázatát.

Az ukrán Zaporizzsja erőmű elleni dróntámadás következtében nőtt a „nagy nukleáris baleset” kockázata, amire az ENSZ atomfelügyelete, a NAÜ hívta fel a figyelmet. A zaporizzsjai atomerőmű, amely két éve orosz ellenőrzés alatt áll, vasárnap arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők drónnal támadták meg a létesítmény hatodik blokkjának kupoláját, de kritikus károk nem keletkeztek.

Oroszország szerint a támadás mögött Ukrajna áll, amely három ember sérülésével járt, azonban Ukrajna ezt cáfolja. A NAÜ korábban már többször is figyelmeztetett az ilyen jellegű támadások veszélyeire.

Rafael Grossi, a NAÜ vezetője a vasárnapi dróncsapást „meggondolatlannak” nevezte, és kijelentette, hogy az esemény jelentős eszkalációt jelent az erőmű nukleáris biztonsági és védelmi veszélyeire nézve. A NAÜ szakértői csoportja, amely jelenleg Zaporizzsjában tartózkodik, megerősítette, hogy a dróntámadás fizikai hatásokkal járt az erőműben, beleértve az egyik reaktort is, amelyet legalább három közvetlen találat ért.

A NAÜ szerint a támadás nem veszélyeztette közvetlenül a nukleáris biztonságot, de figyelmeztetett, hogy az incidens komolyan alááshatja a reaktor konténmentrendszerének integritását, amely a reaktortartályt körbevevő beton- és vasszerkezet.

Andrij Juszov, az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság szóvivője határozottan cáfolta, hogy Ukrajnának bármilyen köze lenne a támadáshoz, és Oroszországot vádolta az atomerőmű és környezete biztonságának veszélyeztetésével. Kijev szerint az oroszok hamiszászlós akciókat indítanak a reaktorok ellen, szándékosan Ukrajnára terelve a gyanút.

A dél-ukrajnai Zaporizzsja erőmű a legnagyobb szerte Európában. Az orosz erők röviddel a 2022. februári teljes körű inváziójuk megindítása után foglalták el, és azóta is megszállva tartják. Az erőmű jelenleg nem termel áramot, és az orosz adminisztráció szerint a sugárzási szintek normálisak, és nem történt komolyabb kár a legutóbbi támadás után.

Ezzel párhuzamosan, aggasztó felvételek érkeztek arról, hogy az oroszok mélyen a frontvonal mögött csapnak le egy ukrán fegyverraktárra Udacsne városában. A videó tanúsága szerint az oroszok egy irányított rakétával semmisítik meg az ukránok egyik fegyverraktárát, miközben egy drónnal végigkövetik a becsapódást. Ez azt jelenti, hogy az orosz felderítő eszközök viszonylag szabadon tudnak berepülni az ukránok ellenőrzése alatt álló területek fölé, és ott zavartalanul készítenek felvételeket. A videót 10 kilométerre nyugatra készítették Pokrovszk városától, ami azt jelenti, hogy az orosz drónok akár 50 kilométeres távolságra a frontvonaltól is könnyedén tudnak hasonló akciókat végrehajtani.

Az ukrán katonai sikerekről is érkeztek hírek, amelyek szerint az ukrán 12. „Azov” dandár elitkatonái értékes zsákmányt szereztek. Egy éjszakai akció során az ukrán 95. Légideszant Brigád tankosai előre lopakodtak, és elhajtottak egy orosz T-72B3 harckocsit, amely masszív drónzavaróval volt felszerelve. A páncélos most ukrán kézben van, és állítólag három napon át, éjszakánként javították, míg újra mozgatható állapotba hozták. A frontvonal mindössze 400 méterre húzódott, de az ukrán harcosok sikeresen visszaverték az orosz támadásokat, és a páncélos a saját erejéből hagyta el a frontvonalat az ukrán kézen lévő Terni irányába.

A konfliktus további áldozatairól is érkeztek jelentések. Vasárnap három ember meghalt, amikor házukat orosz lövedék találta el a frontvonalban lévő Huliaipole településen, míg Harkiv régióban három ember megsebesült orosz lövésekben. Oroszországban pedig egy nő meghalt, négy másik ember pedig megsebesült, amikor egy lezuhant ukrán drón törmelékei egy hatfős családot szállító autóra zuhantak az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod régióban.