Gázai övezet: Drónfelvételek és új elemzések tárják fel a háború okozta pusztítást és reményt

Gázai övezetről készült drónfelvételek tanúsítják, hogy a hat hónapja tartó izraeli-Hamász konfliktus következtében az egykor nyüzsgő palesztin terület romhalmazzá változott. A felvételeken jól látható, hogy a korábban élettel teli enklávé most egy hatalmas, törmelékkel és vasakkal tűzdelt sivataggá alakult át. Az egykor a Földközi-tengerre néző épületek erkélyein állva gyönyörködő palesztinok otthonai ma már csak cement- és törmelékhalmok. A Reuters és más források által készített felvételek szerint ezek az épületek szinte teljesen eltűntek.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kijelentette, hogy a támadások addig nem állnak le, amíg a Hamászt meg nem semmisítik. Azonban a legújabb fejlemények szerint Izrael bejelentette, hogy kivonja csapatait a Gázai övezetből és újra tárgyalásokat kezdett a Hamászszal. Ez a döntés jelentős változást hozhat a régióban, és csökkentheti a feszültséget.

A drónfelvételek egyúttal visszarepítenek minket a Gázai övezet nyugodtabb napjaiba, amikor még a Föld egyik legsűrűbben lakott területén az emberek békében élhettek. A gázai egészségügyi hatóságok jelentése szerint a konfliktus eddig több mint 33 ezer palesztin életét követelte.

Az olajpiacok is reagáltak az izraeli bejelentésre. Az olaj ára több mint egy dollárral csökkent, miután Izrael bejelentette a részleges csapatkivonást és a tárgyalások újrakezdését a Hamászszal. A Brent határidős jegyzése 1,60 dollárral, azaz 1,8 százalékkal 89,57 dollárra csökkent, míg a WTI ára 1,6 százalékkal 85,55 dollárra esett. Giovanni Staunovo, a UBS elemzője szerint ez mérsékelte a geopolitikai kockázati prémiumot.

Karen M. Sudkamp nemzetbiztonsági szakértő szerint, ha Izrael a terrorizmus elleni globális háború tanulságait levonta volna, nem kezdett volna katonai műveleteket Gázában határozott stratégia és világos cél nélkül. A „Hamász elpusztítása” soha nem volt, és jelenleg sem szilárd katonai cél. A kutatások szerint egy terrorista csoport legyőzésének leggyakoribb módja a politikai folyamatba való átcsúsztatása. A Hamász külföldi terrorszervezetnek minősül, de több mint egy évtizede a Gázai övezetet is irányítja, összefonódva a helyi gazdasággal, kormányzással és társadalommal. A csoport legyőzése több, egymást kiegészítő célokat tartalmazó katonai kampányt tesz szükségessé, amely inkább egy felkelésellenes művelethez hasonlít.

Az Izraeli Védelmi Erők túlzottan támaszkodnak a mesterséges intelligenciára a célpontok kiválasztásában, ami rövid idő alatt soha nem látott számú csapáshoz vezetett. A műveletek első hónapjában több mint 12 ezer célpontot támadtak, ami nehézségeket okozhat a pontosság biztosításában és a civil lakosság védelmében. A nemzetközi jog előírja a polgári károk korlátozását, és a helyi társadalmak és gazdaságok megőrzését és védelmét.

A közvélemény-kutatások szerint most több palesztin támogatja a Hamászt, mint az október 7-i izraeli támadás előtt, de a terrorszervezet támogatottsága még mindig 50 százalék alatt van mind Gázában, mind Ciszjordániában. A civileknek hatékony politikai és társadalmi lehetőségeket kell biztosítani a támogatás csökkentése érdekében. Izraelnek és a nemzetközi közösségnek már most a jövőbeni gázai kormányzás, stabilizáció és újjáépítés előkészítésén kellene dolgozniuk, hogy biztosítsák a régió jövőbeli stabilitását és biztonságát.

(Borítókép: Palesztinok vizsgálják a károkat az al-Bashir mecset romjain az izraeli bombázást követően Deir al-Balahban, a Gázai övezet központjában, 2024. április 2-án. Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / Getty Images)