Csehország jelentős beruházást tervez atomreaktorokba

A cseh kormány hatmilliárd eurós, körülbelül 2300 milliárd forint értékű beruházást tervez új atomreaktorok létesítésére, amelyekkel a karbonmentesítés fokozását célozzák meg.

Az Euronews információi szerint a tervek szerint az új atomreaktor blokkok 2029 és 2040 között lépnének fokozatosan működésbe, és a cél, hogy 2033-ra teljesen megszüntessék a szén- és lignitfogyasztást. A cseh kormány hosszú távú tervei között szerepel az is, hogy 2050-re kivezetik az olaj- és gázhasználatot is. Csehország jelenleg szénalapú energiaexportőr, de úgy tűnik, készen állnak a változásra.

Petr Fiala cseh miniszterelnök egy brüsszeli atomenergia-csúcstalálkozón elmondott beszédében kiemelte az atomenergia jelentőségét:

Cseh szemszögből az atomenergia a dekarbonizáció költséghatékony módja. A hálózat stabilitását és az ellátás biztonságát hozza el. Az egyetlen módja annak, hogy elérjük energiafüggetlenségünket.

Egy IPSOS és Euronews közös közvélemény-kutatás eredményei szerint a klímaváltozás az EU választói között a lengyelek után a cseheket érdekli a legkevésbé.