A CATL által ígért szinte örökéletű akkumulátor 1,5 millió kilométert bír

A CATL és a Yutong Bus együttműködésében bemutatott akkumulátorcsomag akár 15 éves, vagy 1,5 millió kilométeres élettartamot ígér.

Az Electrek oldal szerint a CATL és a Yutong Bus közösen mutatott be egy olyan akkumulátorcsomagot, amely akár 15 éves vagy 1,5 millió kilométeres élettartamot kínál. Az új egységet haszongépjárművekben, például buszokban és különböző kategóriájú teherautókban fogják használni. Az ígéret szerint az új, hosszú élettartamú akkumulátor az első 1000 cikluson keresztül nulla degradációval működik majd.

A technológiai megoldás részleteit nem tárják fel, de a Battery Bulletin oldal információi alapján a lítium-vas-foszfát akkumulátorokat használnak, amelyek önmagukban is viszonylag hosszú élettartamúak. A CATL és a Yutong már 2012-ben tízéves partnerséget kötött a haszongépjármű-akkumulátorok közös fejlesztésére, miközben új technológiákat és anyagokat kutatnak.

A buszokba való elsődleges beépítés oka, hogy a magasabb költség és az alacsonyabb energiasűrűség jobban eloszlik egy járműre vetítve. Kína továbbra is dominál az elektromos járművekhez gyártott akkumulátorok piacán, ahol a BYD és a CATL részesedése meghaladja az 50 százalékot a globális piacon. Ezeket az akkumulátorokat nem csak a saját márkáikban használják, hanem a Tesla, a Ford, a BMW, a Toyota, a Mercedes, a Kia és számos más nagy autógyártó is alkalmazza őket.

A modern autókban alkalmazott behúzható ajtókilincsek, amelyeket például a Tesla is használ, bár elegánsak és javítják az aerodinamikát, veszélyesek lehetnek baleset esetén. Az ADAC (német autóklub) szakemberei szerint ezek a kilincsek megnehezíthetik a jármű kinyitását, ami különösen fontos lehet, ha a jármű lángra lobban és gyors segítségnyújtásra van szükség. A hagyományos ajtókilincsekkel ellentétben, amelyek áramellátás nélkül is működnek, az elektromosan működtetett behúzható kilincsek esetében problémát jelenthet, ha a baleset következtében megszakad az áramellátás. Ezért fontos, hogy a járműtulajdonosok tisztában legyenek autójuk vésznyitási lehetőségeivel, és szükség esetén a biztonságosan tárolt vészkalapácsot használják az ablakok betörésére.