Bogotában vízkorlátozást vezetnek be

Bogotá városában és a közeli 11 településen vízadagolást vezetnek be az El Nino által okozott szárazság és a tározók negyven éve nem látott alacsony vízszintje miatt, az intézkedés több mint 9 millió embert érint.

Bogotá, Kolumbia fővárosa, az El Nino időjárás jelenség által okozott szárazság miatt kénytelen vízadagolást bevezetni. Carlos Galan polgármester bejelentette, hogy a szigorítások a városhoz közeli további 11 települést is érintik, összesen mintegy 9 millió lakost. Az El Nino 2023 végén érkezett az országba, magas hőmérsékletet és szárazságot hozva, ami erdőtüzekhez és a tározók szintjének drasztikus csökkenéséhez vezetett.

A Chingaza vízrendszer három tározójának kapacitása jelenleg csak 17 százalék alá csökkent, ami négy évtizede a legalacsonyabb. Galan felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos a vízpazarlás elkerülése, és hangsúlyozta, hogy a víztakarékossági intézkedéseket a korlátozások mielőbbi feloldásának vagy csökkentésének érdekében hozták meg.

Bogotá példát követ Mexikóváros után, amely már régóta küzd vízhiánnyal az éghajlatváltozás és egyéb tényezők miatt. A bogotai vízadagolás keretében a várost kilenc zónára osztották, és minden egyes zónában 24 órás korlátozást vezetnek be. Az első korlátozások április 11-én, csütörtökön kezdődnek. A vízadagolási terv tíznaponta ismétlődik, és kéthetente újraértékelik a zónákban mért adatokat.