Az ukrajnai háború ökológiai katasztrófát idéz elő

Az ukrán NGL media műholdfelvételek alapján elemezte az ukrajnai természeti értékeket ért veszteségeket, és a jelentések szerint az ország erdeinek közel 30 százalékát érte kár a háború során.

Az orosz invázió kezdete óta az erdők kivágása és felhasználása vált gyakorivá a védelmi állások kiépítése céljából, miután Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter erre kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a Kreml is jóváhagyta az elképzelést. Az ukrán Állami Erdészeti Ügynökség jelentése alapján a háború során az erdők közel 30 százaléka szenvedett kárt.

A műholdfelvételek tanúsága szerint az elmúlt két évben 60 ezer hektár erdő semmisült meg teljesen, ami körülbelül 14 milliárd hrivnyás (360 millió dolláros) veszteséget jelent, és ez az összeg még nem tartalmazza a helyreállítás költségeit. A legnagyobb pusztítást a Luhanszk, Donyeck, Harkiv és Herszon régiókban okozták a harcok.

Luhanszkban a fűrésztelepek létrehozása és a faanyag katonai célú felhasználása, Donyeckben az erdők menedékként való használata, Harkivban az erdősültség arányának drasztikus csökkenése, míg Herszonban a talajerózió megállításában fontos szerepet játszó fák pusztulása jelentős ökológiai károkat okozott.

Az erdészet számos helyen nem tudja megkezdeni a károk felmérését, mivel az erdőkben aknák kerültek telepítésre, így azok megközelítése életveszélyes lehet. A hatóságok szerint a károk mértéke olyan nagy, hogy azok szinte helyreállíthatatlanok.

Ezen kívül az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke, Michael R. Turner elismerte, hogy bizonyos republikánus kongresszusi tagok orosz propagandát terjesztenek az Ukrajna elleni invázióval kapcsolatban, ami megnehezíti a tekintélyelvűség és demokrácia közötti harc valódi megértését. Turner nem nevezett meg konkrét személyeket, de egyetértett Michael McCaul képviselővel, aki szerint az orosz propaganda jelentős része befolyásolta a republikánus pártot, és a konzervatív média is felelős ezért. Turner szerint a propaganda terjedése nehezíti az Egyesült Államok számára annak felismerését, hogy a konfliktus valójában egy tekintélyelvűség és demokrácia közötti harcról szól.

Donald Trump volt amerikai elnök bizalmas körökben arról beszélt, hogy azonnal véget vetne Oroszország ukrajnai háborújának, ha nyomást gyakorolna Ukrajnára, hogy adjon át bizonyos területeket. Trump állítólagos terve, amelyről olyan személyek számoltak be, akik erről Trumppal vagy tanácsadóival egyeztettek, teljesen szembemenne a demokrata Joe Biden elnök politikájával, amely az orosz agresszió megfékezésére és az Ukrajnának nyújtott katonai segítségre helyezte a hangsúlyt. Egyes külpolitikai szakértők szerint Trump ötlete Vlagyimir Putyin orosz elnököt jutalmazná, és elnézné a nemzetközileg elismert határok erőszakos megsértését. A Washington Post információi szerint Trump terve szerint Ukrajna kényszeríthető lenne arra, hogy egy békemegállapodás keretében adja át az oroszok által annektált Krím félsziget és a donbaszi határvidéket, lényegében Donyeck és Luhansz területét az oroszoknak. A volt amerikai elnök nemrég dicsekedett azzal, hogy ha ismét elnök lenne, akkor szerinte 24 órán belül, még hivatalba lépése előtt képes lenne tárgyalni egy békeszerződésről Oroszország és Ukrajna között.

Az amerikai Kongresszus képviselőháza a várakozások szerint a héten szavazhat az Ukrajnának nyújtandó 60 milliárd dolláros segélyt is tartalmazó, szenátus által már elfogadott törvényjavaslatról (vagy annak módosított változatáról). Az azt ellenző, Trump-lojalista radikális képviselők azonban belengették a házelnök eltávolítását is, ha Mike Johnson szavazásra bocsátaná a tervezetet.